Oegstgeester Courant - Badmeester Kees Westra neemt afscheid
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Samen met zijn collega's deed Kees Westra nog één keer de Kabouterdans. | Foto's Willemien Timmers
Samen met zijn collega's deed Kees Westra nog één keer de Kabouterdans. | Foto's Willemien Timmers

Badmeester Kees Westra neemt afscheid

  Human Interest

In een bomvol restaurant van zwembad Poelmeer nam badmeester Kees Westra afgelopen zaterdag, 18 november, afscheid. In 1978 kreeg Kees een contract van een half jaar in buitenbad Poelmeer als badmeester, en sindsdien is hij niet meer weggeweest.

Tijdens het feestelijke afscheid werd hij toegesproken door zijn (oud)leidinggevenden en vertegenwoordigers van de gemeente. Barry van der Zwart (SportFondsen) noemde Kees een alleskunner. "Leuk om te vermelden is dat je altijd nèt iets te lang met je zwembroek liep." Van der Zwart was ook dankbaar voor Kees Westra's rol in moeilijke tijden. "Jij hebt Poelmeer toen de gunfactor in Oegstgeest gegeven."
De senioren van de woensdagse Aqua'vitaal-groep missen Kees al, en drukten hem op het hart zelf ook te komen zwemen in hun groep.
Collega Karin Dijkstra hield de langste, en meest persoonlijke speech. Zij vertelde over Kees' beginjaren, en wist daarbij leuke anekdotes te vertellen. "Als je op zaterdag had gestapt, ging je slapen in de machinekamer om je niet te verslapen voor de volgende dag." Ze herinnerde de aanwezigen aan de gloriedagen van het buitenbad, en de bouw van het mooie binnenbad. "Je hebt de vette, maar ook de magere jaren meegemaakt."
Kees' functie werd breder, en werd zelfs ingezet voor technische werkzaamheden. Ook verbreedde hij zijn kennis met cursussen en werd bovendien Nordic Walking instructeur. "Je ging altijd fluitend naar je werk. Steeds attent en bezorgd, en je stond altijd klaar voor iedereen." "We kunnen nog een uur doorgaan met verhalen over je bowlingavondje, je turn-activiteiten en je hardlooppassie. Maar één ding kunnen we met zekerheid zeggen: Je hebt je met hart en ziel ingezet voor Poelmeer, en onze waardering is zeer groot." Karin Dijkstra bood de gepensioneerde badmeester een mooie map met tekeningen en verhalen aan. Bovendien liet ze Kees nog eenmaal als Kabouter Plop de Kabouterdans doen. De dans die hij zijn seniorengroep tot vervelens toe liet dansen.

Kees Westra nam ook zelf het woord. "Het duurt maar kort", sprak hij. "Thuis was het negen minuten en twaalf seconden."
"Als ik al die mensen hier zie, en terugdenk aan mijn bijna veertig jaar bij Poelmeer, krijg ik een brok in mijn keel", sprak de badmeester. Hij vertelde dat hij, toen hij afgewezen was voor de leraar sportopleiding en hij vanwege een enkelblessure niet verder kon voetballen, bij de cursus zwemonderwijzer uitkwam. "Zwemmen is nog steeds heel belangrijk in een waterland als Nederland. Maar niet alleen voor de veiligheid, ook voor de conditie en het welzijn."
Hij dankte met een snik in zijn stem alle aanwezigen en zijn collega's voor bijna veertig jaar vertrouwen en gaf de huidige exploitant, OptiSport, nog een idee mee: "Doe eens gek, en zorg voor een buitenbad. Naast de glijbaan, om de hoek, is nog ruimte genoeg!"

(Willemien Timmers)

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>