Menno Zijlstra veertig jaar in overheidsdienst | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Wijkagent Menno Zijlstra veertig jaar in overheidsdienst. | Foto Wil van Elk
Wijkagent Menno Zijlstra veertig jaar in overheidsdienst. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Menno Zijlstra veertig jaar in overheidsdienst

  Human Interest

Menno Zijlstra is veertig jaar in overheidsdienst. Hij begon als ziekenverpleger bij de Koninklijke Marine en na vijf jaar ging hij bij de politie. In Oegstgeest kennen wij hem als wijkagent.

"Ik was buitengewoon dienstplichtig en hoefde niet voor mijn nummer in dienst. Maar in 1977 wilde ik bij de marine en werd 'ziekenpa' op diverse schepen en heb heel Europa rondgevaren", vertelde Menno Zijlstra (58). "In 1982 ging ik naar de Rijkspolitie, zoals dat toen nog heette. Na een jaar school in Horn en drie maanden in Lochem, ging ik naar Warmond. Ik moest op de kaart kijken waar dat was!", zei hij lachend.

De Rijkspolitie werd onder andere ingezet in gemeenten die geen eigen gemeentepolitie hadden. "In Warmond was ik ook voor ­Sassenheim. Maar je kon daarbij ook landelijk worden ingezet, bij de Elfstedentochten of Schilhol­bewaking. Bij afschaffing van Rijkspolitie verdwenen ook de rangen zoals ze die in het leger kenden. Van wachtmeester naar hoofdagent. Nu ben ik brigadier. Toen ik in Oegstgeest begon als wijkagent was ik de tweede."

Tot 2010 was Zijlstra de enige wijkagent in Oegstgeest. In oktober 2010 kwam Mark van Scheppingen (35) erbij en in februari 2011 Pieter Brussee (36). "We zijn nu met drie man in de grootste wijk van Nederland." De drie wijkagenten genieten veel vertrouwen bij de inwoners van Oegstgeest. Ze zijn dan ook vaak in 'de wijk' te vinden. "In het buitenland zijn ze daar jaloers op, zoals in België, en komen soms kijken hoe wij het doen in Nederland. Wij vallen onder Leiden-Noord waar wij ook weleens worden ingezet; het blijft politiewerk!"

Na 35 jaar politiewerk is Menno ­Zijlstra nog steeds op zijn plek in Oegst­geest. "Ik vind het geweldig. Na de briefing in Leiden-Noord werd ik super verwend; ze kwamen met zo een taart aanzetten!" zei hij zijn armen uitstrekkend om de grootte aan te geven.

Op 18 december 2008, tijdens de oudejaarsbijeenkomst, reikte toenmalig burgemeester Els Timmers hem de zilveren erepenning van Oegstgeest uit omdat hij als wijkagent tien jaar het gezicht was van de politie in Oegstgeest.

De wijkagenten houden kantoor in het gemeentehuis. Als zijn collega Pieter ­Brussee het kantoor binnenkomt gaan de verhalen over en weer. Daarbij blijkt vooral hun enthousiasme over hun werk in Oegstgeest. Menno Zijlstra vertelt over de periode bij de marine net zo enthousiast als over tijd dat hij wijkagent is. Stoppen is voorlopig niet aan de orde!

(Wil van Elk)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>