Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Sinds april kun je een tien kilometer lange wandel-, hardloop- of fietstocht maken langs de Oegstgeester Zuiltjes.&nbsp;</p>

Sinds april kun je een tien kilometer lange wandel-, hardloop- of fietstocht maken langs de Oegstgeester Zuiltjes. 

(Foto:| Wouter Stoutjesdijk)

Levend verleden: Actief verleden!

  Historie

Naast lezen, kun je ook heel actief en sociaal bezig zijn met onze geschiedenis. Voor mensen die willen bewegen; met het gezin actief willen zijn of anderen willen ontmoeten is er veel te beleven aan onderwerpen die ook vandaag nog relevant zijn. Ook voor schoolklassen die de er op uit willen en actief willen laten zien hoe onderwerpen als van de Romeinse tijd tot recent verleden om ons heen te zien zijn er veel mogelijkheden. De Historische Vereniging Oegstgeest heeft een breed aanbod aan activiteiten voor jong en oud.

Zuiltjes

Sinds april kun je een tien kilometer lange wandel-, hardloop- of fietstocht maken langs de Oegstgeester Zuiltjes. 

De tocht is beschikbaar als beschrijving, maar ook op Google maps en in zelfs Strava. Op die laatste manier kun je de zuiltjes onderdeel maken van de reguliere beweging en op elf tussenstops even op adem komen.

Deze zuiltjes staan op plekken die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van ons dorp. Ze zijn voorzien van foto’s, een heldere uitleg en een QR-code waardoor men meer informatie kan vinden via de mobiele telefoon.

Veel routes

Naast de Zuiltjestocht heeft de vereniging vele andere routes uitgestippeld. Al deze routes zijn thematisch en voorzien van informatie over de verschillende bezienswaardigheden. De Kroegentocht bijvoorbeeld, is ontworpen voor de Monumentendag 2019 en neemt je mee langs alle kroegen die ooit in ons dorp stonden. De tocht is beschikbaar als audiotour (via het izi.travel platform) en laat de geschiedenis op een unieke manier tot leven komen. Gelukkig is er ook nog een bestaande kroeg op de route waar actief van het verleden en heden genoten kan worden.

Divers

Buiten bewegen is populairder dan ooit, maar er zijn ook veel andere manieren om actief en sociaal bezig te zijn met het verleden. De vereniging heeft schrijvers van ons mooie blad, sprekers en organisatoren van lezingen en excursies, gravende archeologen, zoekende genealogen en straatnaamkundigen, pratende overdragers van mondelinge geschiedenis, debatterende ruimtelijke ordenaars en uiteraard ordenende archivarissen.

Jubileum

Ondanks deze periode met weinig grote evenementen, is er dus veel te doen en te beleven in onze bruisende vereniging. Volgend jaar vieren we ons 35-jarige jubileum en komt hier nog veel bij.

Uiteraard kun je geschiedenis beleven vanuit je luie stoel met een boek of het verenigingsblad, maar het kan ook buiten en met anderen. Je bent al lid voor €17,50 per jaar. Alle informatie over de tochten en vereniging staat op de website www.historischeverenigingoegstgeest.nl.

Meer berichten