Holocaustmonument Levenslicht in Oegstgeest | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
De kinderen van SKO lazen de achttien namen voor.
De kinderen van SKO lazen de achttien namen voor. (Foto: Wil van Elk)

Holocaustmonument Levenslicht in Oegstgeest

  Historie

Kinderen lezen namen voor en plaatsen een bloem

Jaap Valkenburg van de gemeente Oegstgeest, afdeling bestuur & strategie, ontving donderdagavond 23 januari om kwart over vijf het publiek bij het tuinhuis naast het gemeentehuis voor de opening van het 'Holocaustmonument Levenslicht'.

Voor het tuinhuis lagen de stenen die samen met blauw licht het 'Levenslicht' verbeelden. Het licht gaat regelmatig aan en weer uit, om ademhaling te verbeelden, waardoor de stenen blauw oplichten. Burgemeester Emile Jaensch opende samen met een groepje kinderen van Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO) de tentoonstelling. Ieder kind las een naam voor die op een kaartje aan een witte roos stond. Samen vormden de bloemen met achttien namen een eerbiedige bos in een vaas naast de uitgestalde stenen.

Burgemeester Jaensch vertelde over de in de oorlog weggevoerde mensen onder andere vanuit het gebouw wat nu het gemeentehuis is. "Het is op 28 januari vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd." Ook vertelde hij dat de achttien namen op het monument in het Bos van Wijckerslooth staan. "Met de vermelding VOW, Vertrokken Onbekend Waarheen. Wij zijn allemaal in vrijheid opgegroeid, maar zo vanzelfsprekend is dat niet", vertelde hij. Ook vertelde hij dat de stenen een joodse traditie zijn. "Als je een graf bezoekt leg je daar een steen neer, ten teken dat je daar bent geweest."

Traditie

Bij het tuinhuis ligt documentatie over het lichtmonument dat is ontwikkeld door Studio Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben de traditie van stenen als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Tevens lag er een uitleg over een joods gebed voor zielenrust, en een lijst met de achttien namen met hun laatste vrijwillige woonplaats en waar zij oorspronkelijk woonden. Slechts drie daarvan kwamen uit deze regio.

Lezing

Naast de avond van de opening zijn er nog twee speciale avondopenstellingen voor het monument: dinsdag 28 januari van 19.00 tot 21.00 uur en donderdag 30 januari van 19.00 tot 21.00 uur.

Merlyn Frank geeft op dinsdag 28 januari een lezing over haar ervaringen tijdens en na de oorlog. Zij is in 1940 geboren en woont al lange tijd in Oegstgeest. Burgemeester Emile Jaensch verzorgt de opening. Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen en kunnen bezoekers met elkaar napraten en natuurlijk het monument bezoeken. De avond begint om 19.30 uur (inloop 19.15 uur). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het contactformulier op de website, maar kunnen zich ook opgeven via telefoonnummer 14 071. Op Internet: https://www.oegstgeest.nl/gemeente/inwoners/actueel/nieuws/bericht/holocaustmonument-levenslicht-en-aanmelding-lezing-mevrouw-merlyn-frank/

(Wil van Elk)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>