Ook leerlingen van de achtste groep van de CBS Joris de Witte plaatsten bloemen.
Ook leerlingen van de achtste groep van de CBS Joris de Witte plaatsten bloemen. Foto's: Wil van Elk

Jaarlijkse herdenking Wapenstilstandsdag

Historie

Aangekondigd als laatste herdenking in Oegstgeest op Wapenstilstandsdag werd op maandag 11 november een sfeervolle bijeenkomst gehouden in de Groene Kerk en op de begraafplaats bij de oorlogsgraven.

De dag, ook wel Remembrance day of Klaproosdag genoemd, was vanaf een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog ter nagedachtenis van hen die voor de vrijheid van anderen vielen en was vooral in zwang bij plaatsen waar oorlogsgraven zijn. Ook de gevallenen van alle oorlogen daarna worden daarbij herdacht.

Bezoekers, waaronder enkele ­veteranen, kregen bij het betreden van de Groene Kerk een speldje met een klaproos, het symbool van ­Remembrance Day. Het Kamerkoor Oegstgeest onder leiding van Sarah Elias zong enkele liederen. Freek Lugt hield een toespraak waarin hij vertelde dat vlak na de oorlog er veel nabestaanden het graf van hun gesneuvelde relatie bezochten. "De opvang van de nabestaanden was de voornaamste reden dat er een comité werd opgericht." Hij vertelde verder over de geschiedenis van het oorlogsvoeren door de eeuwen heen en hoe de bevolking daarmee omging, zoals de thuisblijvers.

Joris de Witte

Daniël en Fabian, twee leerlingen van de achtste groep van de CBS Joris de Witte, lazen een gedicht voor. Hun klas zette ook bloemen bij de oorlogsgraven. Marlies Merkestein las de namen voor van de gesneuvelden en hun leeftijd. ­Sommigen waren heel jong. Het gezelschap werd naar de oorlogsgraven begeleid door drie muzikanten, twee doedelzakspelers en een met een grote trom, van 'The Red Rose of Lochbuie Pipes and Drums'. Alle aanwezigen plaatsten witte anjers bij de graven. Een trompettist blies de tijdens de bloemlegging de Last Post en Reveille.

Stoppen

Er zijn mensen die niet gecharmeerd zijn van het idee dat dit de laatste keer was dat Oegstgeest de herdenking op 11 november hield. De plannen zijn namelijk om te stoppen met deze herdenking. "Drie herdenkingen in een jaar, 4 mei, 23 mei en 11 november, wil de gemeente samenvoegen tot een herdenking op 4 mei", vertelde locoburgemeester Matthijs Huizing.

Neef

Op 2 augustus 2019 was een neef uit Canada samen met zijn echtgenote op bezoek bij het graf van zijn oom – boordschutter Zapfe die deel uitmaakte van de bemanning van de neergeschoten Halifax – zij brachten toen ook een bezoek aan het Halifaxmonument aan de Kleyn Proffijtlaan waar het toestel neerstortte.
Dirk Megchelse plaatste een boeket bij het graf namens die familie in Canada.

(Wil van Elk)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant