Ruurd Kok bij de kastanjeboom aan het begin van de Deutzstraat, met links op de achtergrond het huis van de familie Wolkers.
Ruurd Kok bij de kastanjeboom aan het begin van de Deutzstraat, met links op de achtergrond het huis van de familie Wolkers. Foto: Wil van Elk

Oorlogsverhalen uit Oegstgeest

Historie

Ruurd Kok heeft vooral archeologische interesse voor gebeurtenissen uit de Tweede Wereld Oorlog. Zijn publicaties over dit onderwerp in het Leids Dagblad liggen even stil, maar in het voorjaar gaat hij daarmee weer verder. Hij werkt aan een boek over oorlogsmonumenten en van zijn uitgever Boom mocht hij ook een column inleveren voor het boektijdschrift Vrij.

De uitgave van Vrij gaat over 75 jaar bevrijding en ligt een jaar lang in de boekhandel. De column van Kok, met de titel 'Bevrijdingsboom' staat op de laatste pagina en valt bij het bladeren direct op. Kok: "Trudy Braat schreef een oorlogsdagboek. Zij beschrijft daarin een tafereel in de Deutzstraat, na de oorlog, waar de kapper een hoofd kaal scheerde van een 'moffenmeid'. Ook Jan Wolkers, hij woonde daar, beschreef hetzelfde. Hij maakte zich daar behoorlijk kwaad over". Bij de kastanjeboom, die nog op die plek staat, vertelde Ruurd Kok over zijn column.

Archeologie

Ruurd Kok geeft twee dagen in de week les in Deventer aan de hogeschool Saxion voor archeologie en taalvaardigheden en daarnaast doet hij zijn onderzoeken.

Tijdens het Osger- Monumentenweekend geeft hij een lezing in het Kasteel Oud-Poelgeest over de Canadezen die daar aan het eind van de oorlog bivakkeerden.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant