Duiventil in kasteeltuin prachtig gerestaureerd | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
De eerste poging van oud-burgemeester Els Timmers om de duiventil te onthullen, mislukte. | Foto Willemien Timmers
De eerste poging van oud-burgemeester Els Timmers om de duiventil te onthullen, mislukte. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Duiventil in kasteeltuin prachtig gerestaureerd

  Historie

Op Tweede Pinsterdag kwamen de vrijwilligers van Oud-Poelgeest gezellig bij elkaar in de tuin van het Koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest om samen de onthulling van de geheel gerenoveerde duiventil bij te wonen.

Speciaal voor deze gelegenheid kwam oud-burgemeester Els Timmers de til opnieuw onthullen. In mei 2002 deed ze dat ook, toen de grote restauratie van het Koetshuis was voltooid. Basisschoolleerlingen beschilderden toen de Oegstgeester dakpannen voor deze speciale duiventil.
Vorig jaar bleek het onderstel van de til zo erg verrot dat instortingsgevaar dreigde. Door vrijwilligers Albert Harstra en Ed Völker is de til vakkundig gerestaureerd en in oude luister hersteld.
"Ieder kasteel of landgoed had vroeger een duiventil," wist Timmers te vertellen. Handig voor voedsel, mest en de post. Die van Oud-Poelgeest stond destijds op het koetshuis. "Het torentje was de duiventil." Het onderstel van de til is nu gemaakt van een oude brugleuning uit het landgoed. Overigens zijn de in- en uitgangen nu dichtgemaakt met plexiglas, om vogeloverlast te voorkomen.
Nu de til opgeknapt is, zijn de vrijwilligers verdergegaan met het restaureren van een prachtig glas-in-loodraam dat vroeger boven de toegangsdeur van het kasteel hing.

Wekelijks zijn de vrijwilligers ook in het landgoedbos zeer actief. "Jullie zijn als vrijwilligers het goud van de gemeente", benadrukte Timmers. "Het bestuur van de stichting Erfgoed Oud-Poelgeest mag blij zijn met deze mensen."
Alle vrijwilligers werden dan ook heel hartelijk bedankt voor al hun inzet, en kregen een lunch in het kasteel aangeboden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>