'De schaal van Oegstgeest', de vroegmiddeleeuwse schaal die in 2013 in het dorp is opgegraven, wordt tentoongesteld in kasteel Endegeest. | Foto PR
'De schaal van Oegstgeest', de vroegmiddeleeuwse schaal die in 2013 in het dorp is opgegraven, wordt tentoongesteld in kasteel Endegeest. | Foto PR

Aandacht voor Endegeest in Open Monumenten & Osger Weekend - 'De schaal van Oegstgeest' keert voor een paar dagen terug

Historie

Kasteel en park Endegeest hebben sinds kort een nieuwe eigenaar, de Oudendalgroep uit Leiden. Het hele gebied van Endegeest en Voorgeest staat hoog op de agenda van de gemeenteraad want de gemeente moet bedenken wat er met het gebied mag gaan gebeuren. Reden genoeg voor de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO) om met het komende Open Monumenten & Osger Weekend kasteel Endegeest centraal te stellen. Op beide dagen is het kasteel open van 12.00 tot 17.00 uur.

Een van de hoogtepunten van het VOO-programma is 'De schaal van Oegstgeest', de vroegmiddeleeuwse, met goud en edelstenen versierde, zilveren schaal die in 2013 in het dorp is opgegraven. De schaal is eigendom van de provincie Zuid-Holland en is permanent tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Dankzij de medewerking van de provincie, het RMO en de gemeente is het mogelijk geworden deze kostbare schaal voor een paar dagen terug naar Oegstgeest te krijgen. Hij zal tijdens het OM & Osger Weekend in de pronkzaal van het kasteel, de Blauwe Kamer, te bezichtigen zijn.

'De schaal van Oegstgeest' keert voor een paar dagen terug

De rest van het programma dat de VOO in en rondom het kasteel heeft georganiseerd ziet er zo uit:
In de kelder doorlopend
• een uiteenzetting over de geschiedenis van het kasteel door de eeuwen heen,
• een voordracht door oud verplegend personeel over de geschiedenis van de voormalige psychiatrische inrichting,
• een film over de bewoners van het kasteel en in het bijzonder over Descartes.
• een kinderactiviteit.
En in het park,
• een wandeling langs de beelden met als gids Jetteke Bolten-Rempt, (Op zaterdag om 13u30 en op zondag om 15u00)
• een wandeling langs het groen met als gids Peter van Helsdingen. (Op zaterdag om 15u00 en op zondag om 13u30)
En buiten het park een fietstocht langs vele panden en plaatsen in Oegstgeest die op de een of andere manier met Europa verbonden zijn. De startpunten zijn Endegeest, Groene Kerkje en Oud-Poelgeest.

Het hele programma voor het Open Monumenten & Osger Weekend is te vinden op www.osger.nl

Uit de krant

Uit de krant