Logo oegstgeestercourant.nl
Herman Boerhaave woonde op kasteel Oud-Poelgeest.
Herman Boerhaave woonde op kasteel Oud-Poelgeest.

Boerhaaveroute ziet het levenslicht

  Historie

Het heeft 350 jaar geduurd, maar nu is die er dan eindelijk; de Boerhaaveroute. Voortaan kunnen fietsers en wandelaars in de voetsporen treden van Herman Boerhaave, de arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker, die zijn stempel heeft gedrukt op deze regio.

Precies 350 jaar geleden werd Boerhaave geboren. 2018 is daarom een mooi jaar om de Boerhaaveroute te onthullen. De Boerhaaveroute krijgt de officiële naam: 'Van de wieg tot het graf: langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave'. De veelzijdige Boerhaave is namelijk een historisch figuur en zo krijgt hij het eerbetoon, dat hij verdient. De wandel- en fietsroutes tussen Leiden en Voorhout, die we met de Boerhaaveroute realiseren, zullen een stimulans zijn voor het toerisme in deze regio. Later volgt ook nog een Boerhaaveroute op dit traject, die over het water kan worden afgelegd. Hiervoor worden wellicht nog aanlegplaatsen gerealiseerd.

Wie de Boerhaaveroute volgt, maakt kennis met een brede variatie aan historische en natuurlijke plekken. Van de Hortus Botanicus en het Boerhaavemuseum in Leiden, naar Kasteel Oud-Poelgeest en museum Corpus in Oegst­geest, tot aan het Overbosch en de Boerhaavetuin in Voorhout.

Op zondag 10 juni wordt de Boerhaaveroute officieel in gebruik genomen. Dit gebeurt in drie 'etappes'. Om 10.00 uur wordt de Boerhaaveroute tussen Voorhout en Oegst­geest 'ten doop gehouden' in de Boerhaavetuin te Voorhout. Om 12.00 uur volgt de onthulling van de Boerhaaveroute tussen Oegst­geest en Leiden bij Oud-Poelgeest. En om 14.00 uur vindt de officiële ingebruikname van de Boerhaaveroute tussen Leiden en Voorhout plaats in de Hortus Botanicus / het Boerhaavemuseum.

De Boerhaaveroute is opgezet door Dorpsmarketing Oegst­geest in samenwerking met de regionale marketingorganisaties en met medewerking van de beheerders van het werk, de huizen en tuinen langs de Boerhaaveroute.

Deze Boerhaaveroute is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Het Boerhaavehuis Voorhout, Stichting Osger Support, Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest en de Stichting Vrienden van het Overbosch te Voorhout.

Meer berichten