Rochus Franken op zijn zojuist ontvangen cadeau.
Rochus Franken op zijn zojuist ontvangen cadeau. Foto: Willemien Timmers

Fiets voor jubilerende priester Rochus Franken

Geloof & Religie

Afgelopen zondag, 4 juni, vond in de grote, groene tuin van de H. Willibrordkerk in Oegstgeest een groot en gezellig parochiefeest plaats met veel activiteiten en lekker eten. Aanleiding voor het feest was het feit dat het dertig jaar geleden is dat pastoor Rochus Franken (61) tot priester werd gewijd. Het werd een prachtige dag, waarop Franken onder andere een prachtige, nieuwe fiets cadeau kreeg van de vier parochiekernen van de parochie H. Augustinus: Voorschoten, Wassenaar, Katwijk en Oegstgeest.

‘De laatste keer dat ik een regenpak droeg, zat ik op de middelbare school!’

Door Willemien Timmers

Middenin in het feestgewoel, tussen het springkussen en de lange tafel met broodjes, vertelt Rochus Franken aan een gezellige tafel over zijn leven en zijn jubileum.

“Ik groeide op in Voorschoten, en na mijn middelbareschooltijd op het Bonaventura College (voor een deel nog in barakken op het Leidse Schuttersveld) studeerde ik Nederlands Recht in Leiden”, vertelt hij, terwijl hij in de schaduw geniet van het mooie weer. Hij leerde makkelijk, en was op zijn 23e al klaar om te gaan werken. Via Capgemini werd hij programmeur bij Binnenlandse Zaken in Den Haag. “Logisch denken vind ik heerlijk, maar het was niet waar mijn passie lag.” In het voorjaar van 1987 begon hij aan Vronesteyn met de priesteropleiding. “Ik merkte al snel dat ik dat veel leuker vond dan mijn rechtenstudie, maar spijt van mijn eerste studie heb ik nooit gehad. Bovendien is het goed om ook buiten de kerk te hebben gewerkt.”

Op 5 juni 1993 werd Franken in de Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam door de hulpbisschop van Utrecht, Jan Niënhaus, tot priester gewijd. “Een dag waar ik met veel plezier aan terugdenk, het was voor mij een soort van trouwdag. Een dag later mocht ik in mijn eerste Mis voorgaan, in mijn geboorteplaats Voorschoten, en daarna vertrok ik als kapelaan naar mijn eerste standplaats: Den Haag.” Na zes jaar werd hij pastoor in de parochies Hoogvliet, Rhoon en Rozenburg. “Een bijzondere parochie waar bijna negentig procent van niet-Nederlandse afkomst is. Veel Vietnamezen, Antillianen en Kaapverdianen woonden daar de mis bij.” Hierna volgden twaalf jaren in Lisse, Hillegom en de Zilk.

In de parochie H. Augustinus is Rochus Franken nu drie jaar priester. “Ik begon op 1 maart 2020, toen corona net aan de gang was. Een enorme handicap, maar het is allemaal goed gekomen; we hebben het hier met elkaar ontzettend naar ons zin. En ik geniet ervan dat ik hier veel mensen van vroeger tegenkom. Ik voel mij hier thuis.”

Toen de priester werd gevraagd naar een cadeau dat hij graag zou ontvangen van de parochie hoefde hij niet lang na te denken: een fiets. “Ik heb er geen en doe dus alles met de auto. Daar wil ik graag verandering in brengen. Het is een gewone fiets, geen elektrische, want het moet wel een beetje sportief blijven.” Het cadeaubudget was naast de fiets nog lang niet op, en dus kan de priester er ook een modern regenpak bij uitkiezen. “Dat zal wennen zijn, want de laatste keer dat ik een regenpak droeg, zat ik op de middelbare school!”

Frankens grootste wens voor de toekomst is gezond te blijven, en daar draagt de fiets aan bij. De vier kernen zijn op de fiets vanuit zijn woonhuis in Katwijk prima te bereiken. “Met heel veel plezier blijf ik mijn werk doen, de tijd is omgevlogen. Ik snap niet waar de afgelopen dertig jaar gebleven zijn.”

Pim Kouwenhoven van het kerkbestuur met de jubilerende priester Rochus Franken en zijn nieuwe fiets. | Foto Willemien Timmers

Uit de krant

Uit de krant