Logo oegstgeestercourant.nl
In een volle zaal werd vijftig jaar OKe gevierd met alle vrijwilligers. |
In een volle zaal werd vijftig jaar OKe gevierd met alle vrijwilligers. | (Foto: Willemien Timmers)

OKe viert vijftigjarig bestaan

  Geloof & Religie

Jaap Smit: 'De honger is groot naar goede verhalen'Er moesten stoelen worden bijgezet op vrijdag 24 januari in het Dorpscentrum. Daar vierden alle vrijwilligers van het Oegstgeester Kerkblad, de OKe, de vijftigste verjaardag van het al net zo lang huis-aan-huis bezorgde krantje. Zo goed als alle vrijwilligers waren aanwezig: de schrijvers, de opmakers, de correctoren en de mensen die de distributie en bezorging voor hun rekening nemen.

Door Willemien Timmers

"Ik heb het nog even nagezocht," sprak de voorzitter van de OKe-redactie, Arjan de Kok. "Het blijkt dat het besluit van de kerken om tot een gezamenlijk kerkblad te komen uit 1970 stamt, en dat het daadwerkelijke eerste exemplaar in 1971 bij de mensen op de deurmat viel. We vieren dus dit jaar het besluit om tot een Oegstgeester Kerkblad te komen dat gratis en huis aan huis door alle kerken in Oegstgeest gedragen en verspreid wordt."
Alle vrijwilligers werden bij binnenkomst verrast met een heerlijk 50-gebakje en een vers kopje koffie.
Het uiterlijk van de OKe is in alle jaren verschillende malen hernieuwd. Ook dit jaar is de lay out herzien. Tijdens de bijeenkomst was er een tafel ingericht waarop allerlei oude exemplaren in te zien waren, en de 'evolutie' van het blad mooi werd tentoongesteld.
                                                                        
In dit jubileumjaar bleek de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Oegstgeestenaar Jaap Smit, bereid om de vrijwilligers toe te spreken op deze bijzondere, jaarlijkse, morgen.
"Het is een voorrecht om eens een keer wandelend naar de eerste afspraak te kunnen", sprak de commissaris, terwijl hij glimlachend de zaal rondkeek. Een 'thuiswedstrijd' was het voor Smit, en hij herkende dan ook vele gezichten. "Zelfs mijn oude scheikundeleraar, de heer Tieleman, zit in de zaal. Wat mooi dat we ook hier verbindingen tot stand kunnen brengen."
De commissaris sprak over zijn boeiende weg door het werkzame leven. "Omdat ik uitgeloot werd voor diergeneeskunde, ben ik als 'parkeerstudie' theologie gaan doen. Toen ik in mijn derde jaar er behoorlijk doorheen zat, werd ik toevallig gebeld om les te gaan geven als docent godsdienst op het Visser 't Hooft Lyceum. Dat bleek voor mij de stimulans om door te gaan."
Hij vertelde over de jaren dat hij 'stond' als jonge predikant in Ellecom en de Steeg, en dat hij 'lag' in Seedorf als geestelijk verzorger bij de Koninklijke Landmacht. "Daar merkte ik hoe groot de honger is naar goede verhalen. Als 'doom' stond ik dan in een naar bier en shag ruikende tent mijn verhaal te doen. Ik weet nog hoe onzeker ik de eerste keer was, totdat er, toen ik naar mijn idee klaar was, werd geroepen: 'Ouwehoert nog een beetje verder man!'. Ook na de dienst wilden de mannen met mijn praten. 'Want u heeft een verhaal!' Daar merkte ik hoe belangrijk het is om present te zijn."
Na Seedorf 'stond hij op' en ging aan de slag in het sjieke Heemstede. "Van de shit van de infanterie, naar de kak van Heemstede."
Daarna kwam hij in allerlei adviesfuncties terecht, en maakte zijn wereld groter. Nu is Smit naast zijn baan als Commissaris onder andere voorzitter van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). "Dat is zeg maar de branchevereniging kerk en geloof, met een bont gezelschap aan mensen."
Hij legde uit dat het hem opvalt dat je in deze tijd moet opboksen tegen wat hij noemt 'religieus analfabetisme'. "Vaak wordt er alleen nog in karikaturen over godsdienst gepraat, zodat men vreemd opkijkt als 'zo'n verstandige jongen als jij', met ermee bezig is."


Smit noemde zichzelf nu 'een dominee op een ander toneel'. "Troostend, verbindend besturen, en af en toe een grote mond hebben!"
In het kader van het vijftigjarig jubileum van de OKe sprak de Commissaris van de Koning over het 'opzoeken van elkaar'. "Deze tijd vraagt er om dat we weer verhalen gaan vertellen. Spreek de taal van de inwoners van Oegstgeest en maak ze nieuwsgierig."

De Commissaris kreeg aan het einde van zijn verhaal door Arjan de Kok het boekje 'Zin in Oegstgeest' uitgereikt, met daarin de mooiste Oke-columns.

Na afloop werd er door alle aanwezigen en Jaap Smit nog nagepraat, en was de saamhorigheid van de vrijwilligers, die uit zeer diverse kerkelijke richtingen komen, opmerkelijk.

Meer berichten