Logo oegstgeestercourant.nl
Kerken uit Oegstgeest zoeken verbinding met een kerk in de Bijlmer.
Kerken uit Oegstgeest zoeken verbinding met een kerk in de Bijlmer. (Foto: PR)

UMOJA: kerken uit Oegstgeest zoeken verbinding met Bijlmer

  Geloof & Religie

Ontmoetingen met het Maranatha Community Transformation CenterTwee plaatselijke kerken uit Oegstgeest, de Nederlands Gereformeerde kerk en de Vrijgemaakt gereformeerde kerk, organiseren een aantal avonden samen met het Maranatha Community Transformation Center uit de Bijlmer in Amsterdam. De voorganger van de NGK, Pieter Kleingeld, ontmoette de voorganger Moses Alagbe op een gezamenlijke reis naar Afrika, een paar jaar geleden.

Die reis was georganiseerd door Tear rondom het thema Umoja. Wat is Umoja? Dit staat er over op hun website: Umoja helpt kerken met beide benen in de buurt te staan. Het programma biedt kerken handvatten om zich te verbinden aan het dagelijks leven van mensen in de buurt. Wij geloven dat hierdoor gemeenschappen tot bloei komen. Door betrokken te raken bij elkaars leven kun je veel meer voor elkaar betekenen. Umoja betekent 'samen' en wat ons betreft is dat een werkwoord. Het is elkaar actief opzoeken en ontdekken hoe je met elkaar, in plaats van naast elkaar kunt leven. Umoja is een programma dat gemaakt is om je daarbij op weg te helpen en zo mensen uit jouw kerk en jouw buurt weer bij elkaar te brengen. Vanuit de relaties die dan ontstaan bloeien zowel de kerk als de buurt op!
Vanuit dit thema is het mooi om te zien hoe kerken uit Oegstgeest verbinding zoeken met een kerk in de Bijlmer. Allebei opererend vanuit een christelijk geloof, maar in een nogal verschillende leefomgeving. Broeders en zusters uit beide gemeentes ontmoeten elkaar een paar avonden. Enerzijds in Oegstgeest in de Rehobothkerk aan de Lijtweg, anderzijds in een kerkgebouw ingeklemd tussen de flats in de Bijlmer. Door de ontmoeting proberen ze om van elkaar te leren, maar ze bemoedigen elkaar ook. Het blijft voor de kerk altijd een uitdaging om op een positieve manier 'aanwezig' te zijn in hun omgeving. Zo werd op de laatst georganiseerde avond een schets gemaakt van het dorp waarin we wonen, met daarbij de uitdagingen die we als samenleving hebben, maar ook een beschrijving van de bronnen die er zijn om die uitdagingen aan te gaan!
Het is goed om te zien door zo samen te praten over wat het betekent kerk te zijn in 2019. "Bent u geïnteresseerd om hier meer van te weten, neem gerust eens contact op. We vertellen er graag meer over. Via de verschillende websites van de kerken kunt u contactdetails vinden."

Meer berichten