Zeventien kinderen doen hun Eerste Heilige Communie | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Erik Flikkenschild

Zeventien kinderen doen hun Eerste Heilige Communie

  Geloof & Religie

Feest in de kerk

Voor de eerste keer bij Jezus aan tafel. Dat bijzondere feest, een van de zeven sacramenten, was zondag 23 juni eindelijk aangebroken voor maar liefst 17 kinderen uit de parochiekern H. Willibrord in Oegstgeest. Samen met de communicanten uit de andere parochiekernen hadden zij zich de afgelopen maanden hierop voorbereid.

Pastoor Michel Hagen sprak in zijn openingswoord: "Het is vandaag een zonnige dag. Laat die zon ook in je hart schijnen." De kerkbanken zaten vol met familieleden en vrienden van de communicanten en natuurlijk de overige parochianen. Dat het vandaag feest was, was goed te zien aan de extra bloemen als versiering aan de kerkbanken. En natuurlijk aan de kinderen en hun familie die allemaal hun mooiste kleren hadden aangedaan. Tijdens het openingslied 'Feest in de kerk' zong iedereen uit volle borst mee: "… Fijn als je samen eten mag aan tafel bij de Heer, vandaag en telkens weer. Deel met elkaar, alles wat goed is. Zo wilde Jezus bij ons zijn…"

Na de doop is de Eerste Heilige Communie een volgend sacrament in het leven van een katholiek. De kinderen hadden allemaal hun doopkaars meegenomen. Die brandde nu weer in de kerk tijdens de feestelijke viering van vandaag. Ieder kind had vandaag een bijzondere rol in de mis. De een las een voorbede voor, de ander hielp bij het klaarmaken van de altaartafel en weer een ander las een gedicht voor. Tijdens de Evangelielezing spraken de communicantjes gezamenlijk de tekst van de apostelen uit, de leerlingen van Jezus. Een mooi symbool. Ook symbolisch was de boot, met het net en de vrolijk gekleurde vissen van papier met daarop alle 17 namen. Deze stond direct naast de paaskaars bij het altaar.

De preek vandaag was kort maar krachtig en ging over een cadeau krijgen. Het is gebruikelijk dat kinderen een cadeautje krijgen als zij hun Eerste Heilige Communie doen. Maar het eigenlijke cadeau is het leren kennen van Jezus. Dan heb je een schat voor heel je leven, zo vertelde pastoor Hagen. Bijna aan het einde van de mis mochten de kinderen dan eindelijk voor het eerst echt ter communie gaan. Een bijzonder moment dat zij beleefden met hun gezinsleden. Het feest in de kerk werd afgesloten met een hartelijk applaus van alle aanwezigen, felicitaties en … een cadeautje.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>