Activiteiten Vrijzinnige Protestanten: Iedereen is welkom | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Gerrie Kooijman
Gerrie Kooijman (Foto: Eigen foto)

Activiteiten Vrijzinnige Protestanten: Iedereen is welkom

  Geloof & Religie

Twee jaar geleden, op 1 januari 2017, werd de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten Leiden-Oegstgeest (VVP) opgeheven, en kwamen daarmee onder andere de wekelijkse kerkdiensten in het Dorpscentrum te vervallen. De VVP, ooit voortgekomen uit het Modernisme, bestond bijna 120 jaar.

Deze opheffing wil geenszins zeggen dat er geen activiteiten meer worden ontplooid door deze zeer op elkaar betrokken groep Oegstgeestenaren. Na het einde van de VVP werd de stichting 'Activiteiten Vrijzinnige Protestanten' in het leven geroepen, die met grote regelmaat activiteiten organiseert voor de groep (veelal wat oudere) Oegstgeestenaren die voorheen de diensten van de VVP bezocht.
Pastoraal werker en coördinator Activiteiten Vrijzinnige Protestanten Gerrie Kooijman (1955) zet zich met hart en ziel in om contact met alle voormalige leden te onderhouden, en mooie activiteiten te organiseren. "Maar we richten ons nadrukkelijk ook steeds meer naar buiten toe", laat ze tijdens een gesprek in het gezellige Dorpscentrum weten. "De doelstelling van de Stichting Vrijzinnig-Protestants Steunfonds, die ons nu financieel ondersteund, is breed. Naast het geven van pastorale zorg aan voormalige VVP-leden, organiseren we ook allerlei activiteiten voor een grote doelgroep; activiteiten die vanuit van een vrijzinnig protestantse geloofsopvatting op touw worden gezet, en waarbij aandacht is voor cultuur en maatschappij. Iedereen is welkom."

'Ik voel mij als een vis in het water'Na twee jaar zonder VVP blijken de activiteiten in een behoefte te voorzien. "Voor onze achterban, maar ook voor mensen daarbuiten hebben deze activiteiten echt toegevoegde waarde."
De meeste activiteiten van de AVP vinden plaats in het Dorpscentrum. Zo is er zondag 24 februari de bijeenkomst 'Kunst & Spiritualiteit' waarin Martijn van Kogelenberg zingt en vertelt over Ede Staal en op 27 februari is er binnen 'Lezing & Gesprek' een lezing over 'Heilige Onrust - Een pelgrimage naar het hart van religie'.
"In alles wat we doen zoeken we ook het contact met andere organisaties zoals Radius, de Protestantse Gemeente Oegstgeest en het Dorpscentrum. Met die laatste hebben we 'Gesprek aan tafel' in het leven geroepen."
Gerrie Kooijman, die zelf ook in Oegstgeest woont, voelt zich in haar werk als pastoraal werker als een vis in het water. "Ik geniet van wat ik mag doen. Soms noemen anderen mij een pastoraal medewerker-plús omdat ik ook vaak een signalerende functie heb, en dikwijls fungeer als vertrouwenspersoon."
De Oegstgeestse is er blij mee dat de AVP in rustig vaarwater terecht is gekomen. "Vanuit dit uitgangspunt kunnen we de gezellige, boeiende en op inhoud gerichte activiteiten verder uitbouwen. Fijn om op die manier iets te kunnen betekenen voor het hele dorp."

(Willemien Timmers)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>