Logo oegstgeestercourant.nl
In Willibrords Erf wisselden vrijwilligers bij een heerlijke lunch ervaringen uit. | Foto Willemien Timmers
In Willibrords Erf wisselden vrijwilligers bij een heerlijke lunch ervaringen uit. | Foto Willemien Timmers

Actie Kerkbalans gezamenlijk gestart in Willibrords Erf

  Geloof & Religie

Het luiden van de klok van de Groene Kerk op zaterdag 20 januari om precies twaalf uur was het startsein van de actie Kerkbalans 2018 van de Protestantse Gemeente te Oegstgeest.

Kerkbalans is al sinds 1973 de gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk van Nederland om financiële bijdragen van hun leden in te zamelen. Door middel van deze bijdragen kunnen de kerken als kerkgemeenschap blijven functioneren, hun taak voor zingeving en omzien naar elkaar in de samenleving blijven vervullen en hun gebouwen (de kerken) op een goede manier in stand houden.
Dit is van groot belang, omdat de kerken een onmiskenbare rol in onze samenleving vervullen, ook in Oegstgeest. Voor de één is de kerk een plek waar je samenkomt, verbinding zoekt en vindt met andere mensen en inspiratie opdoet, en voor de ander een plek van vriendschap en rust.

Het grootste deel van de 83 Kerkbalans-vrijwilligers was zaterdag naar de Groene Kerk gekomen om bij de start aanwezig te zijn. De voorzitter van de kerkbalanscommissie, Dirk Jan de Ruijter sr., hield een korte inleiding waarin hij de noodzaak van de actie benadrukte en de Kerkbalans vrijwilligers bedankte. Daarna werd de klok geluid en was de actie Kerkbalans 2018 gestart.

In het Willibrords Erf konden de vrijwilligers onder het genot van een voortreffelijke lunch ervaringen uitwisselen en hun tas met het Kerkbalans materiaal op halen.

In totaal zullen zo'n 1350 adressen worden gevraagd om een financiële bijdrage voor de kerk. Daarvan worden zo'n 900 aan huis bezocht door één van de Kerkbalans-vrijwilligers. Zij bezorgen de enveloppe met daarin de Kerkbalansfolder, een aanmoedigingsbrief van de voorzitter van de kerkenraad en een toezeggingsformulier. Op dat formulier kan men aangeven welke bedrag in 2018 aan de Kerk zal worden gegeven. Dat formulier wordt weer door de vrijwilliger opgehaald.

De andere 450 adressen krijgen het Kerkbalans materiaal via e-mail toegezonden en kunnen middels een toezeggingsformulier op het web aangeven welk bedrag zij willen toezeggen. Deze mogelijkheid is in 2016 voor het eerst geïntroduceerd en wordt steeds populairder. Niet allen bij jongeren, maar vooral ook bij de ouderen. Bijna de helft van de adressen die digitaal worden benaderd wordt bewoond door 65+ -ers.

Meer berichten