Logo oegstgeestercourant.nl
Het nieuwe bestuur van de Oegstgeester Volkstuinvereniging Nicole Zwart, Nathalie Warmenhoven, Ivonne Janka en Mathilde van der Burg.
Het nieuwe bestuur van de Oegstgeester Volkstuinvereniging Nicole Zwart, Nathalie Warmenhoven, Ivonne Janka en Mathilde van der Burg. (Foto: Willemien Timmers)

Nieuw bestuur Oegstgeester Volkstuinvereniging

  Duurzaam & Groen

Nieuwe tuinders van harte welkom

Eind vorige maand is er een heel nieuw bestuur van de Oegstgeester Volkstuinvereniging aangetreden. Het enthousiaste viertal zet zich in voor de bloeiende vereniging die zijn thuis heeft op 'De Groenerie' aan de Van Cuijcklaan. 'Een kleine oase aan de rand van Oegstgeest', noemen ze het zelf.

De Oegstgeester Volkstuinvereniging bestaat ruim veertig jaar, telt 140 leden en 118 tuinen. Enkel moestuinen zijn er toegestaan, dus er kan 's nachts niet geslapen worden op de tuin.


De bestuursleden kunnen hun leven zonder een eigen moestuin niet meer voorstellen. Met veel plezier 'zitten ze met hun handen in de aarde', en genieten ze van alles wat ze oogsten. "Ik merk dat ik in oktober bij wijze van spreken chagrijnig in de winkel loop om groente te kopen", vertelt Mathilde van der Burg. "Vooral de tomaten smaken zo anders. Er gaat niets boven de smaak van verse zongerijpte tomaten. En dat is net zo met eigen geteelde komkommers en ijsbergsla."
Allen spreken ze over de gezellige sfeer op het volkstuincomplex, dat overdag voor iedereen geopend is. "We leren allemaal van elkaar", legt Nathalie Warmenhoven, die nog maar een paar jaar tuiniert, uit. "Oudere tuinders helpen nieuwkomers met het inrichten van de tuin en met tips voor het verbouwen van je groenten. Al doende leer je."
"En elke dag is er voor iedereen die daar zin in heeft moment om samen koffie te drinken in ons gezamenlijke Praathuis", vult Nicole Zwart haar aan. "Dat is echt een gezellig ontmoetingspunt, waar ook veel geruild en uitgedeeld wordt."
In het afgelopen jaar zijn er weer een aantal tuinen en halve tuinen vrijgekomen, en is er dus weer plek voor nieuwe leden. "Iedereen is welkom. De vereniging bestaat uit mensen met allemaal verschillende achtergronden", laat de kersverse voorzitter Ivonne Janka weten, die al jarenlang vol passie met haar moestuin bezig is, en velen met het tuinier-virus heeft besmet. "Ook als je nog nooit getuinierd hebt, kun je prima starten. Uit de praktijk blijkt dat het makkelijk op te pakken is met behulp van je buurmannen en buurvrouwen." Ze legt uit dat er ook halve tuinen worden uitgegeven. "Die zijn in plaats van 150 75 vierkante meter. Een mooi formaat om mee te beginnen."

'Heerlijk om met mijn handen in de aarde te zitten' - Ivonne Janka"Kennis krijgen over een moestuin gaat echt heel snel", vult Nicole haar aan. "Interesse hebben is genoeg."
Allen beamen dat als je eenmaal gewend bent aan de rust en ontspanning die een moestuin geeft, je eraan verslaafd raakt. "Mijn zoon zei pas tegen mij: 'Als je op de tuin bent, ben je anders Mam'. En dat zie ik zelf ook. Ik ben een beter versie van mezelf als ik met en in de natuur bezig ben", vertelt Nathalie. Mathilde herkent dat, en moet erom lachen. "Daarom neem ik ook zoveel mogelijk van de tuin mee naar huis." Dan heeft ze het over groenten en bloemen, maar ook over stekjes die in de winter in de badkamer aan het ontkiemen zijn. "En als ze dan wat groter zijn mogen ze naar de slaapkamer, om vervolgens in een kasje in de achtertuin verder te groeien. Heerlijk om daar mee bezig te zijn."
"Tuinieren kost best wat tijd", vertelt Ivonne. "Als je een halve tuin hebt, moet je er wel een paar uur per week voor uittrekken. Veel van ons met een hele tuin gaan twee maal een aantal uur. Maar het fijne is dat het op een gegeven moment vanzelf gaat, en dat alles niet perfect hoeft. Je krijgt er heel veel ontspanning voor terug, en kan je hoofd op de tuin even helemaal leeg maken."

De dames nodigen iedereen die geïnteresseerd is in het hebben van een eigen moestuin aan om eens langs te komen. "Bijvoorbeeld op een zaterdag, om 10.00 uur. Dan zijn er altijd veel mensen aanwezig die je rond kunnen leiden, en kunnen vertellen hoe alles in zijn werk gaat. Maar ik ben altijd bereikbaar om te appen op 06-14184411", zegt Nicole Zwart.
Op zaterdag 14 maart kunnen geïnteresseerden ook een dagje helpen op De Groenerie tijdens NLdoet.
Oegstgeester Volkstuinvereniging
De Groenerie, Van Cuijcklaan, Oegstgeest. Meer info: 06-14184411 of
secretaris@ovv-volkstuin.nl

(Willemien Timmers)

Meer berichten