Afbeelding
Foto:

Angelia Che uit Oegstgeest regionaal voorleeskampioen

Cultuur

Afgelopen woensdag 27 maart vond de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats in de Verhalenzaal van Bibliotheek Katwijk aan Zee. Dertien deelnemers kregen de kans om hun gemeente te vertegenwoordigen en door te gaan naar de provinciale ronde op 10 april om 14.00 uur in Bibliotheektheater Rotterdam. 

Er hing een gezonde spanning in de versierde Verhalenzaal van Bibliotheek Katwijk. De driekoppige jury, wethouder Sonny Spek, bibliotheekmedewerker Carolien van Egmond en ‘spoken word’-artiest Cleo Vermuyen, nam hun plaats aan tafel. Presentator André Accord, uitgerust met een loopstation, heeft de middag aan elkaar gepraat en wist de deelnemers en bezoekers van begin tot eind te vermaken. 

De eerste ronde begon om 14.30 uur en bestond uit een zevental lokale kampioenen, afkomstig uit Noordwijk, Rijnsburg, Alphen aan den Rijn, Boskoop, Oegstgeest en Voorhout. Goed voorbereid en ieder met een gekozen fragment beklommen ze één voor één het podium. Er werd onder andere gelet op stemgebruik, tempowisselingen, het overbrengen van emotie en in hoeverre het publiek werd meegevoerd in het verhaal. De tweede ronde startte om 16.00 uur. Deze keer kwamen de kampioenen uit Wassenaar, Waddinxveen, Reeuwijk, Leiderdorp, Leiden en Capelle aan den IJssel. 

En kampioenen, dat zijn ze stuk voor stuk. De jury heeft het nog moeilijk gehad bij het kiezen van twee winnaars. “Het werd echt punten tellen”, aldus juryvoorzitter Carolien van Egmond. “Je kunt echt merken dat dit allemaal terechte winnaars uit de lokale rondes zijn. Wat een zelfvertrouwen en wat een goed gekozen fragmenten. We hebben er als jury enorm van genoten.”

Uiteindelijk gingen Angelia Che uit Oegstgeest en Babette van Nieuwkoop uit Reeuwijk met de titel naar huis. Ook de andere deelnemers kregen een tasje vol verrassingen, waaronder een boekenbon en een mooie oorkonde. “Op nog vele jaren lezen en voorlezen!”

Uit de krant

Uit de krant