Afbeelding
Foto: Tessa Posthuma de Boer

Lezing Esther van Fenema en Joost Röselaers over hun nieuwe boek

Cultuur

Op 9 april organiseren De Rijnlandse boekhandel, de Bibliotheek Bollenstreek, locatie Oegstgeest en de Protestantse gemeente Oegstgeest een lezing door Esther van Fenema en Joost Röselaers over hun recent uitgekomen boek De Leegte voorbij, opzoek naar een verhaal dat ons verbindt.

De afgelopen decennia zijn we in Nederland in buitengewoon rap tempo geseculariseerd. Binnen twee generaties namen wij afscheid van kerken en zuilen die als onderdrukkend en patroniserend ervaren werden. Ook van grote politieke ideologieën namen wij afscheid. Dat heeft een ongekende vrijheid opgeleverd om te worden wie je wilt zijn. De keerzijde van de bevrijding van religies en ideologieën is een leegte die op het persoonlijke en maatschappelijke vlak gevoeld wordt. Er is geen verhaal meer dat ons met elkaar verbindt en dat zin en samenhang biedt, want iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid. We voelen ons hoogstens nog verbonden binnen onze eigen ‘bubbel’. We stemmen op partijen die onze eigen belangen verdedigen, we zijn solidair met mensen die op ons lijken.
In het boek De leegte voorbij gaan psychiater Esther van Fenema en predikant Joost Röselaers op zoek naar een nieuw gedeeld verhaal. Met geëngageerde denkers van zeer diverse achtergronden spreken zij over de bouwstenen van een verhaal dat ons met elkaar verbindt. Wat wordt ons narratief voor de komende generaties? Weg uit de leegte, op zoek naar nieuwe vormen van zin en verbondenheid.

Esther van Fenema is psychiater en auteur. Daarnaast is zij regelmatig te gast in de landelijke media als opiniemaker, waarbij ze het morele debat graag scherp voert. Eerder verscheen van haar Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? en Het verlaten individu.
Joost Röselaers is predikant en auteur. Hij is columnist van Het Financieel Dagblad en VOLZIN. Tot 2021 was hij hoofdredacteur van Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting.

Datum: 9 april 20.00 uur. Locatie: Bibliotheek van Oegstgeest, Lange Voort 2T. Toegang € 10,00 (leden van de bibliotheek betalen € 7,50). Kaarten zijn te koop in de Rijnlandse Boekhandel en in de bibliotheek.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant