'Luister eens wat anders met kerst!' |
'Luister eens wat anders met kerst!' | Foto: Willemien Timmers

Marèse Peters zet zich in voor ondergewaardeerde liedjes

Cultuur

Nog ruim twee weken dan kan Nederland stemmen voor de 25ste editie van de Top 2000. Al eerder, vanaf 18 november, kan er gestemd worden voor de alternatieve variant van deze lijst: de Snob 2000. Deel van het organiserende team is de Oegstgeestse Marèse Peters. Zij stond elf jaar geleden samen met andere bloggers van de muziekwebsite Ondergewaardeerde Liedjes aan de wieg van deze steeds populairder wordende muzieklijst.

‘Luister naar de Snob 2000, er zijn zoveel prachtige nummers te ontdekken’

Door Willemien Timmers

“In 2012 maakten we ons als bloggers opnieuw druk over dat er in de Top 2000 maar zo weinig verschuiving zichtbaar was. Het waren telkens dezelfde oude mainstream nummers die voorbijkwamen, terwijl er nog zoveel meer mooie en nieuwe nummers zijn”, legt Marèse uit. De lichtelijk gefrustreerde bloggers besloten zélf een lijst samen te stellen die ze voor de grap de ‘Snob 2000’ noemden.

Nostalgie

Deze nieuwe lijst blijkt een geweldig podium te vormen om in de Top 2000 ondervertegenwoordigde genres als wereldmuziek, punk, hiphop en jazz te laten horen. “Kijk, de Top 2000 is uiteindelijk nostalgie to the max. Het staat vol met nummers als Bohemian Rhapsody die men nou eenmaal wíl horen. De Snob 2000 is veel minder middle of the road: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het indienen. En als je genoeg mensen mee weet te krijgen om op jouw nummer te stemmen, kun je nog hoog eindigen ook! Of het nu Charles Aznavour of een heavy metalsong is.”

Horizon verbreden

De Oegstgeestse wil, samen met de andere teamleden van de site ondergewaardeerdeliedjes.nl, alternatieve liedjes laten horen aan luisteraars. “Het is ontzettend leuk om je muzikale horizon te verbreden en op een verrassende ontdekkingsreis te gaan.” Om de Snob 2000 jaarlijks aantrekkelijk te houden is besloten dat er ieder jaar een ander liedje op nummer één moet staan, en dat dit nummer het jaar erop niet meer mag meedoen. Marèse: “Het mooiste dat je kunt bewerkstelligen als je anderen jouw favoriete muziek laat horen, is dat zij niet àchterover, maar juist vóórover leunen om het nummer nog beter te horen. Muziek geeft ontzettend veel lol, dat merken we aan de hoge bezoekersaantallen van onze website.”

Pareltjes

De Snob 2000 opent op 18 november voor de twaalfde keer de stembussen. De alternatieve lijst is inmiddels een begrip geworden en vormt een heerlijke voorraadkast vol onontdekte pareltjes van jonge bands en ‘oude meesters’.
“Ga lekker stemmen en luisteren”, moedigt Marèse aan. “Zo krijgen we een heerlijk diverse lijst, en hebben we met kerst een keer wat anders te luisteren dan de zoetsappige Top 2000!”

De Snob 2000 wordt van 18 tot en met 31 december integraal uitgezonden door Pinguin Radio.

www.ondergewaardeerdeliedjes.nl

Uit de krant

Uit de krant