Han Foppe met zijn nieuwste dichtbundel Firenze en andere gedichten. |
Han Foppe met zijn nieuwste dichtbundel Firenze en andere gedichten. | Foto: Willemien Timmers

Neerlandicus Han Foppe schrijft dichtbundel ‘Firenze’

Cultuur

Afgelopen zondag, 21 mei, vond er in de Drakenzaal van Kasteel Oud Poelgeest een bijzondere bijeenkomst plaats. Daar presenteerde Oegstgeestenaar Han Foppe (84) zijn dichtbundel Firenze en andere gedichten.

Op aanmoediging van zijn jeugdvriend Gerard Schuijt (83 – journalist en emeritus-hoogleraar informatie- en mediarecht), gaf Han Foppe voor het eerst sinds 1962 weer zélf een dichtbundel uit. Hijzelf schreef de gedichten, maar zijn vriend Gerard regelde de rest van de productie.

Han Foppe werd geboren in Den Haag in 1939. Zijn vader, die onderwijzer was, kon ook goed schrijven en publiceerde al vroeg verhalen in De Roomse Jeugd. Ook schreef zijn vader een jongensboek.

Han zelf was ook korte tijd onderwijzer, in het dorpje Stompwijk. Ondertussen studeerde hij Nederlandse Taal- en Letterkunde. Eerst in Den Haag, en later aan de Leidse universiteit. Na de afronding daarvan ging hij aan de slag als leraar Nederlands. Veel Oegstgeestenaren kennen hem wellicht als docent aan de Louise de Coligny Scholengemeenschap (nu het Da Vinci College). Ook gaf hij les aan de Nutsacademie in Rotterdam.

De Neerlandicus trouwde met zijn grote liefde Ludy Boekraad, ook docent Nederlands, en samen gingen zij in 1970 aan de Laan van Arenstein in Oegstgeest wonen. “In die tijd was er een hechte en markante groep docenten Nederlands die bijna elke vrijdag bij ons thuis samenkwam. Eén van hen was zelfs nog bij de presentatie aanwezig”, vertelde Foppes zoon Quinten.

Jarenlang was Foppe jurylid van de Jan Campertprijzen: literaire Haage prijzen die in literaire kringen hoog aangeschreven staan.

Een deel van de gedichten in de prachtig vormgegeven bundel is opgedragen aan de internationaal bekende kunstenaar Pieter Engels, een neef en boezemvriend van Han Foppe.

Veel van de aanwezigen in de gezellig drukke Drakenzaal lieten zondag weten blij te zijn dat ‘sluimerend dichter’ Han Foppe nu eindelijk weer een dichtbundel heeft uitgegeven. Hij debuteerde overigens al in 1958 op negentienjarige leeftijd toen een van zijn ‘eerstelingen’ werd opgenomen in de door Ad den Besten samengestelde bloemlezing Dichters van Morgen. In 1962 volgde zijn dichtbundel Vorstenschool. Daarna publiceerde hij tal van artikelen, maar het zou tot 2023 duren voor er weer een dichtbundel kwam, en daar werd afgelopen zondag uitgebreid van genoten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant