Oegstgeestenaar Tommy Sherif wil Bartho Braat terug naar Oegstgeest halen. |
Oegstgeestenaar Tommy Sherif wil Bartho Braat terug naar Oegstgeest halen. | Foto: Willemien Timmers

Bartho Braat komt (niet) terug naar Oegstgeest

Cultuur

Komende zaterdag, 23 oktober, vindt in Dorpscentrum Oegstgeest het Amalyashi Festival plaats. Het is een festival van zeven verhalen, verteld en geacteerd door wel twintig personen, in het Nederlands en deels in het Engels. De initiator van het festival, Oegstgeestenaar Tommy Sherif, heeft ook de bekende Nederlandse acteur Bartho Braat naar Oegstgeest gehaald.

Amalyashi Festival - zaterdag 23 oktober – Dorpscentrum Oegstgeest

Door Willemien Timmers

Ruim een week voor de geplande uitvoering van hun stuk repeteren beide heren samen in het gebouw van speeltuin Vogelenwijk aan de Leidse Nachtegaallaan. Ontspannen vertelt Bartho Braat dat hij graag zijn medewerking aan deze productie verleent.

Samen met Tommy Sherif, die van oorsprong Egyptenaar is, zal Braat zaterdag om 12.00 uur het stuk ‘Niet Terug Naar Oegstgeest’ spelen. Braat is geen vreemde in Oegstgeest. Hij groeide op aan het Emmaplein, tot hij op zijn zeventiende het geestdorp voor het grote Amsterdam verruilde.

Sindsdien heeft hij een haat-liefdeverhouding met Oegstgeest, en bezoekt hij het dorp van zijn jeugd niet regelmatig. Toch zijn er veel mooie verhalen te vertellen, zo zullen alle bezoekers zaterdag meemaken. “Ik was verrast toen ik hoorde dat Tommy uit Oegstgeest kwam. Zonder dat hij wist dat ik hier ben opgegroeid, had hij mij benaderd. Daarom dacht ik eerst dat zijn voorstel een grap was, maar Tommy was echt serieus.” Samen gingen ze, na een eerste kop koffie bij Tijsterman aan de Irislaan, aan de slag om een mooi stuk te schrijven voor het festival. “Ik was verrast dat Bartho zo aardig en bescheiden was”, vertelt Sherif. “Ik had gedacht dat hij arrogant zou zijn, maar dat was helemaal niet het geval!”

‘Niet Terug Naar Oegstgeest’ bestaat uit mooie monologen en dialogen vol met herinneringen uit de jaren vijftig en zestig. “Het rare is dat als ik aan die tijd denk, ik alles in zwart-wit zie. Alsof het altijd grijs weer was”, vertelt Braat. Hij vertelt over spannende belevenissen in het Bos van Wijckerslooth, over badmeester Leget, en over een oude parkwachter die altijd streng was. Met plezier denkt Braat terug aan de tijd dat hij in een van de beloftenteams van ASC speelde. “Als middenvelder die te vaak scoorde”, zegt hij lachend. “Ik weet nog dat we een keer thuis van DOCOS wonnen met 7-1, en ik had er drie gemaakt. Toen kreeg ik een ferme schouderklop van elftalleider Bart Spreng. De trots die ik toen voelde, kan ik mij nu nog herinneren.”

Verhalen genoeg dus voor zaterdag. “Oh, en natuurlijk komt ook juffrouw Mazurel van de Gevers Deutz Terweeschool langs in mijn monoloog!”

Aan het eind van de voorstelling zullen de twee acteurs ervaringen uitwisselen over cultuur, kunst, maar ook over Oegstgeest. “Ik zal hem proberen terug te halen naar Oegstgeest”, lacht Sherif.

Het doel van het Amalyashi Festival is om mensen met elkaar te verbinden. In hetzelfde weekend zijn er ook voorstellingen in Leiden en Leiderdorp. 

De zeven scenes die voorbij komen staan op zichzelf en duren meestal ongeveer dertig minuten. Het festival begint om 12.00 uur ‘s middags en gaat door tot 18.00 uur. Via de website is er de handige optie om voor twee of drie van deze scenes te kiezen, tegen een gunstig bedrag.

Programma 23 oktober

Niet Terug Naar Oegstgeest: 12.00 - 12.30

Off the Wall: 13.00 - 13.30

De Man 14.00 - 14.30

I have a dream 15.00 - 15.15

How to be a woman 15.45 - 16.15

I have a dream 16.45 - 17.00

Ik had wel dood kunnen zijn 17.30 - 18.00

www.amalyashifestival.nl

Uit de krant

Uit de krant