Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Dinsdag 24 augustus orgelconcert Groene Kerk

  Cultuur

De Groene Kerk in Oegstgeest is in het bezit van belangrijk cultureel erfgoed in de vorm van orgelpijpen uit de 16e en 17e eeuw. Deze zijn afkomstig uit de Oude Kerk in Amsterdam en bevinden zich in het ’grote’ orgel van de Groene Kerk. Ongeveer de helft van de ca. 1000 pijpen van dit in 1977 door de fa. Metzler uit Zwitserland gebouwde instrument zijn oud. Voor de technische aanleg en het nieuw gemaakte pijpwerk is aansluiting gezocht bij de bouwwijze van van instrumenten uit de 17e eeuw. 

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Jan Pietersz. Sweelinck, misschien wel de grootste componist die Nederland ooit gekend heeft, overleed (zijn beeltenis sierde ooit het briefje van 25 gulden). Vooral uit de voormalige Hanzesteden in Duitsland en rond de Oostzee werden organisten, vaak op kosten van hun stadsbestuur, naar Amsterdam gestuurd om bij hem te studeren. Zeer waarschijnlijk heeft hij een gedeelte van de in Oegstgeest bewaarde pijpen horen klinken.

Jaarlijks vinden er in augustus/september drie orgelconcerten plaats.

De vorig jaar geannuleerde orgelconcerten in de Groene of Willibrordkerk kunnen dit jaar gelukkig wel doorgang vinden. Als eerste concerteert op 24 augustus Gonny van der Maten op beide orgels. Zij speelt een programma waarin zij composities van Sweelinck, Buxtehude en Bach combineert met (wellicht minder vaak gespeelde) werken van de Nederlandse componisten Piet Post, Adriaan C. Schuurman en Arie J. Keijzer.

Gonny van der Maten geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland en is o.a. cantor-organist van de Oude Kerk in Soest en dirigent van het Tiels Madrigaal Koor. Jarenlang was zij actief als bestuurslid van de Andriessen/De Klerk Stichting te Haarlem. In 2018 bracht zij ’De goddelijke routine’ in première, een orgelwerk dat de onlangs overleden Louis Andriessen schreef n.a.v. het feit dat in dat jaar Hendrik Andriessen 125 jaar en Albert de Klerk 100 jaar geleden geboren werden en dat Gonny ook op CD uitbracht.

Het concert begint om 20.00. De entreeprijs bedraagt € 10,-, inclusief een drankje na afloop.

Meer berichten