In alle wijken van Oegstgeest staat wel een beeldend kunstwerk in de openbare ruimte, ook in Haaswijk. | Archieffoto Wil van Elk
In alle wijken van Oegstgeest staat wel een beeldend kunstwerk in de openbare ruimte, ook in Haaswijk. | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Kunstproject in Nieuw-Rhijngeest

Cultuur

Cultuurfonds Oegstgeest en Historische Vereniging Oegstgeest hebben zich samen hard gemaakt voor een kunstproject in Nieuw-Rhijngeest, ook wel Oegstgeest aan de Rijn genoemd. Na jarenlange voorbereiding is de kogel door de kerk: de procedure voor het kunstwerk gaat van start.

De advertentie staat inmiddels in een kunstenaars-blad. Zowel de Romeinse als de Merovingische bloeiperiode van dit gebied aan de Oude Rijn (was Noordelijke grens van het Romeinse Rijk = Limes), vormen het uitgangspunt voor de opdracht. Professionele kunstenaars met ervaring op het gebied van beeldende kunst in de openbare ruimte die in hun werk historische waarden als uitgangspunt kiezen voor hun hedendaagse beeldende interpretatie kunnen zich aanmelden via kunstinnieuwrhijngeest@oegstgeest.nl.

In alle wijken van Oegstgeest staat wel een werk van beeldende kunst in de openbare ruimte; soms verscheidene. Daartoe bestond vroeger de ‘Procentsregeling’: een tot drie procent van de projectkosten kon worden besteed aan beeldende kunst in de openbare ruimte. Daaraan kwam een einde door bezuinigingen, liefst op kunst en cultuur.

Cultuurfonds Oegstgeest en Historische Vereniging Oegstgeest vonden dat voor Nieuw-Rhijngeest jammer en oneerlijk. Een plan werd opgesteld en alle betrokken partijen werden overtuigd van de zin en noodzaak om het gebied dat zo’n belangrijke betekenis heeft (gehad) vanaf de Romeinse Tijd tot heden te markeren met een werk van beeldende kunst. Het gaat om de Universiteit Leiden (Bio Science Park), Gemeente Oegstgeest, BPD/Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Dura Vermeer als uitvoerend bouwbedrijf en, heel belangrijk, de Provincie Zuid-Holland die de Romeinse Limes van Katwijk naar Bodegraven en verder zichtbaar en beleefbaar wil maken. De Romeinse Limes is genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. Ook het Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds heeft een bijdrage toegezegd. Dit is immers vaderlandse geschiedenis!

De ontworpen procedure is zo transparant mogelijk: een jury kiest uit de aanmeldingen drie kunstenaars voor een betaald schetsontwerp. Deze schetsontwerpen worden publiek getoond en een ervan zal – als alles goed gaat - worden uitgevoerd. De buurtbewoners en de scholen worden in het proces betrokken.

Ieder kan kunstenaars die voldoen aan de wensen attenderen op deze opdracht. Aanmelden met documentatie bij kunstinnieuwrhijngeest@oegstgeest.nl.

Uit de krant

Uit de krant