Een schilderij van een Oegstgeester molen van Claude Monet.
Een schilderij van een Oegstgeester molen van Claude Monet. Schilderij: Claude Monet

Nieuw boek: De schilders van de Duin- en Bollenstreek - Zaterdag ‘Meet & Greet’

Cultuur

Ze hebben een bijna magische aantrekkingskracht: de bloembollenvelden. Jaarlijks bezoeken doorgaans meer dan een miljoen toeristen de Keukenhof in Lisse. De bloembollenvelden behoren tot de meest karakteristieke landschappen van Nederland. Het nieuwe boek ‘De schilders van de Duin- en Bollenstreek’ laat zien hoe de felle kleuren, het lijnenspel en de belofte van een nieuwe lente kunstenaars inspireerden tot werk van grote schoonheid.

Claude Monet was er dol op. Hij beklaagde zich erover dat zijn palet niet toereikend was om de bollen goed te kunnen schilderen. Vincent van Gogh ging hem voor, Ferdinand Hart Nibbrig en de Amerikaanse kunstenaar George Hitchcock volgden snel daarna. De Nederlandse kunstschilder Anton Koster maakte er zelfs zijn specialiteit van en werd door zijn vrienden Anton Tulp genoemd.
“Volgens Boudewijn Bakker gold voor de buitenlandse reiziger reeds ten tijde van Monets eerste reis naar Nederland een bezoek aan bloembollenvelden als een absolute must. De internationale reisgidsen spraken over de bollenvelden die ‘hun veelkleurige schoonheden ten toon spreiden’. Anderen spraken van ‘beroemde plantages’, ‘schitterende tuinen’ of zelfs van ‘die rijke landerijen met tulpen en hyacinten, uitgestrekt in het wijde veld (...) als een sjaal uit India of Kasjmir.’ ” – uit: De schilders van de Duin- en Bollenstreek.

Dit boek beschrijft voor het eerst de geschiedenis van het bollenveld in de kunst tot aan de dag van vandaag. Nog niet eerder werd zo uitgebreid en inhoudelijk over dit onderwerp geschreven. De schilders van de Duin- en Bollenstreek markeert 500 jaar kunstgeschiedenis. Het rijk geïllustreerde boek is voorzien van een grote diversiteit aan schilderijen. Recent werk van Daniel Buren en Andreas Gursky laat zien dat de belangstelling voor het bollenlandschap nog steeds springlevend is.

De auteurs van het boek zijn Werner van den Belt, kunsthistoricus en voormalig directeur-conservator van Museum De Zwarte Tulp en journalist, publicist en digital consultant Bob Hardus.

Meet & Greet bij Rijnlandse Boekhandel

Werner van den Belt, die als kind de schoonheid van de bollen elk jaar een maand lang met de knieën op het land aan den lijve ondervond, is komende zaterdag, 3 april, te gast bij de Rijnlandse Boekhandel van 11.00 tot 13.00 uur voor een ‘Meet & Greet’.

Uit de krant

Uit de krant