Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: pr.

Lekker lezen, tips van de bieb!

  Cultuur

Tips • Leestips van Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek: “Maart is een bijzondere maand: de lente begint en er is veel aandacht voor verhalen. Het is de maand van de Boekenweek en van Wereldverteldag. Dit jaar vindt de Boekenweek in de zomer plaats, maar in de bibliotheek zijn altijd verhalen te vinden, ook nu. Verhalen die je ontroeren, ontspannen, die je aan het denken zetten of diepe indruk maken. In deze leestips vind je bijzondere, door schrijvers bedachte verhalen en een waargebeurd verhaal dat door een vaardige schrijver is vastgelegd. We wensen je veel leesplezier toe.”

Het kleine meisje van meneer Linh / Philippe Claudel
Fijnzinnige vertelling over een vluchteling die met zijn kleindochter op zoek is naar een betere toekomst. Moederziel alleen, ontheemd en bezorgd om zijn kleindochter ontmoet hij meneer Bark. Zonder elkaars taal te spreken sluiten ze een diepe vriendschap. Het is dan ook een ramp als meneer Linh na enkele maanden door twee dames van de hulpverlening voor vluchtelingen naar een bejaardentehuis in een buitenwijk wordt gebracht. Wat een juweel van een boek, dat je onmogelijk onberoerd laat.

Uit het leven van een hond / Sander Kollaard (ook als e-book)
We volgen één zomerse dag in het leven van de ietwat tobberige, brave, alleenwonende en kinderloze Henk van Doorn en alle gedachten die constant door zijn hoofd gaan. Even was ik bang dat het een depressief verhaal zou worden van een loser. Maar hoe verder je komt in deze roman, des te blijer je wordt. Het is een grappige, lieve roman met één hoofdboodschap: dat het leven de moeite waard is.

Liever dier dan mens / Pieter van Os
Ik ben diep onder de indruk van dit overlevingsverhaal van de Joodse Mala Kizel. Ze overleeft de Tweede Wereldoorlog door zich voor te doen als de Volksduitse Anni en wordt opgevangen door een gezin van fanatieke nazi’s, die haar behandelen als hun eigen dochter. Van Os gaat haar overlevingsverhaal na en vertelt tegelijk de twintigste-eeuwse geschiedenis van Polen. Pieter van Os won hiermee de Brusseprijs voor beste journalistieke boek en heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen.

Extra leestip van Caroline Heemskerk, bibliothecaris in Noordwijkerhout
De schaduw van de wind / Carlos Ruiz Zafón
Daniel woont in Barcelona, net na de Spaanse Burgeroorlog. Zijn vader, boekhandelaar, neemt hem mee naar het geheime Kerkhof der Vergeten Boeken – een bibliotheek vol oude boeken, die niemand meer kent. Daniel mag één boek meenemen, op voorwaarde dat hij het met zijn leven beschermt. Dat boek is ‘De schaduw van de wind’ en Daniel leest het in één nacht uit. Hij is zo onder de indruk dat hij op zoek gaat naar meer werk van de schrijver. En dan volgt een verhaal…

Meer berichten