Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Ursula D&uuml;tschler en Frank Wakelkamp vertolken Beethoven op 13 en 27 december in de Paulus.</p>

Ursula Dütschler en Frank Wakelkamp vertolken Beethoven op 13 en 27 december in de Paulus.

(Foto: )

Beethoven 250 jaar geleden in Bonn aan de Rijn geboren

  Cultuur

De Zondagmatinees in De Paulus konden in november geen doorgang vinden, daaronder in twee concerten de vijf Cellosonates van Beethoven. Gelukkig bleken fortepianiste Ursula Dütschler en cellist Frank Wakelkamp bereid deze hier op de zondagen 13 en 27 december te spelen. Beide dagen om 16.00 uur en om 19.00 uur. Er zijn in coronaproof Cultuurhuis De Paulus immers telkens hooguit dertig concertgasten toegestaan. Nu is 13 december om 16.00 uur uitverkocht, 27 december ‘s middags bijna. Op beide dagen om 19.00 uur zijn nog stoelen te veroveren.

Pianiste Ursula Dütschler en cellist Frank Wakelkamp spelen op zondag 13 en 27 december, om 16.00 uur en om 19.00 uur

Bij nader inzien komt dit noodgedwongen uitstel mooi uit: Beethoven is op 16 december 1770 in Bonn am Rhein geboren, 250 jaar later klinkt hij in Oegstgeest aan de Rijn. Volgende maand in deze krant vertelt Ursula Dütschler over de fortepiano’s die zij bespeelt: in Beethovens eerste twee Cellosonates een instrument dat eind achttiende eeuw gangbaar was, 27 december een pianoforte van veel groter formaat. Beethoven ging immers graag met de ontwikkeling van zijn instrument mee. In de concerten van 13 december ’s middags en ’s avonds geeft musicoloog en componist Leo Samama een inleiding over Beethoven, in het verlengde van zijn Studium generale aan de Leidse Universiteit van 2017.

De Zondagmatinee in De Paulus van 20 december om alleen 16.00 uur is van geheel andere aard. Daarin treedt de Japanse pianiste Keiko Shichijo op. Zij woont inmiddels tien jaar in Nederland en baarde opzien met ook haar Satie-album. Haar programma omvat werken van Armeense en Franse componisten. Dit is op de keper beschouwd zo opmerkelijk niet aangezien de Armeense gemeenschap in Frankrijk de grootste in de Europese Unie is. Kaarten zijn uitsluitend online te verkrijgen, bij muziekkamer-oegstgeest.org.

Meer berichten