Logo oegstgeestercourant.nl
Het Ysaÿe Trio: Rada Ovcharova, viool, Emlyn Stam, altviool en Willem Stam, cello. | Foto Andres Logan
Het Ysaÿe Trio: Rada Ovcharova, viool, Emlyn Stam, altviool en Willem Stam, cello. | Foto Andres Logan (Foto: Andres Logan)

Het New European Ensemble is in meerdere opzichten modern

  Cultuur

Gesprek met cellist Willem Stam van ook het Ysaÿe Trio zondag in De PaulusIn de Zondagmatinee in De Paulus aanstaande zondag 30 augustus om 16.00 uur treedt het Ysaÿe Trio op. Het is een van de spruiten van het New European Ensemble, een inmiddels gevierde formatie, in 2009 ontstaan uit een groep studenten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Een gesprek met cellist Willem Stam, een van de leden van het eerste uur in breed perspectief geplaatst.

Door Lucien Knoedler

Al langer is een debat gaande of orkesten als een vast geheel van pakweg honderd musici niet hun langste tijd hebben gehad. De Hongaarse dirigent en componist Ivan Fischer, oprichter en artistiek leider van het Boedapest Festival Orkest, als ook een geliefde gastdirigent bij het Concertgebouworkest, zwengelde dit debat onlangs weer aan. Zijn instap in artistiek. Hij stelt, dat zo’n log apparaat de vermogens van hoogopgeleide musici als ook het repertoireaanbod aanzienlijk beperkt. Zijn Boedapesters – ze komen overal vandaan – vormen in de kern een vijftig musici, even goed zangers. Daaromheen gegroepeerd meerdere ringen waarvan bijvoorbeeld een op muziekonderwijs gericht, een andere op kamermuziek. Ruimte te over voor eigen initiatief. Ivan Fischer is de familievader, welk ensemble hij maar nodig acht, hij betrekt ze erbij.

Het New European Ensemble (NEuE) speelt hier van meet af aan op in, de leden komen ook overal vandaan. Artistiek leider is Emlyn Stam (35). Zijn broer Willem (31) – beiden geboren en getogen in Calgary, Canada – vertelt: “Onze vader komt uit Den Haag. Onze ouders ontmoetten elkaar tijdens hun studie psychologie in Ottawa. Ze zijn beiden pas gepensioneerd en komen hier wonen. Als kind waren we vaak in Den Haag. Zo kwam het dat Emlyn in 2002 bij Ferdinand Erblich altviool ging studeren en zijn vrouw Rada Ovcharova (violiste uit Sofia) ontmoette. Ik kwam in 2006 bij Dmitri Ferschtman te studeren. Emlyn studeerde eerst viool en we spelen allebei piano. We spelen van jongs af samen en begeleidden elkaar, we hebben ook met elkaar gevochten.” Intussen heeft Willem Stam naast zijn inbreng in het NEuE een brede concertpraktijk opgebouwd, was werkzaam in Bolivia en artistiek leider van een muziekvereniging in Zweden. In juli nam hij deel aan een festival in Frankrijk waar hij met de Britse pianist Sam Armstrong optrad. Kaarten alleen online: muziekkamer-oegstgeest.org.

Meer berichten