Over Socrates en de kunst van het verleiden met Tazuko van Berkel | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl

Over Socrates en de kunst van het verleiden met Tazuko van Berkel

  Cultuur

Oktober is de 'Maand van de geschiedenis'. Tijdens deze maand zijn er diverse activiteiten bij Bibliotheek Bollenstreek die hier bij aansluiten. Op woensdag 16 oktober om 20.00 komt Tazuko van Berkel alles vertellen over de filosoof en de courtesane: over Socrates, Theodote en de kunst van het verleiden.

De Griekse filosoof Socrates (ca. 470-399 v. Chr.) weet zijn tijdgenoten altijd te verrassen met onverwachte vragen en ongemakkelijke gesprekken. Niemand, jong of oud, schoenmaker of politicus, is veilig voor zijn ondervragingen. Een van de vreemdste ontmoetingen uit zijn filosofische carrière is die met de courtisane Theodote, de mooiste vrouw van Athene. Wat begint als een onschuldig flirtspel ontspoort in een gesprek over schoonheid, jacht en onderwijs—waarbij het Socrates is die de kunst van het verleiden het best blijkt te verstaan.


Tazuko van Berkel

Dr. Tazuko van Berkel is post-doc onderzoeker en docente Klassieke talen en culturen aan de Universiteit Leiden. In haar doctoraal dissertatie met de titel 'The Economics of Friendship. Changing conceptions of reciprocity in classical Athens ', analyseerde ze het idee van reciprociteit in vriendschap in het oude Griekenland en de invloed van het invoeren van een geldsysteem in de vierde en vijfde eeuw daarop.
Ze onderzoekt de politiek van aantallen in het klassieke Athene waarbij ze kijkt naar de relatie tussen democratie, berekeningen en aantallen en hoe daarover gedacht werd. Voor dit onderzoek ontving ze in 2013 een Veni-subsidie van NWO voor veelbelovende jonge onderzoekers.
Bekijk ook Tazuko van Berkel op TedTalks www.youtube.com/watch?v=NV7foUxsVDk


Praktische informatie:
Woensdag 16 oktober
20.00 tot 22.00 uur
Tickets: € 5,00, inclusief koffie en thee
Kaarten vooraf te koop aan de balie van de bibliotheek en op de website www.bibliotheekbollenstreek.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>