Pauline Broekema
Pauline Broekema Foto: Chris van Houts

Pauline Broekema en The Hague String Trio in de bibliotheek

Cultuur

Op woensdagavond 27 maart spreekt Pauline Broekema in de bibliotheek in Oegstgeest. Haar lezing wordt muzikaal opgeluisterd door The Hague String Trio.

Pauline Broekema kijkt er naar uit om in Oegstgeest een lezing te komen geven. In Oegstgeest voelt ze zich thuis en geniet ze van de lucht en het licht. Omdat de zee zo dichtbij is. Ze zal spreken over 'Het uiterste der zee', een familiegeschiedenis. "Ik koos de titel ook omdat de zee op verschillende momenten in het boek een rol speelt." Nog een reden om uit te kijken naar de lezing in Oegstgeest is het optreden van The Hague String Trio. "Het belooft een heel bijzondere avond te worden. Ik word veel gevraagd lezingen te geven over 'Het uiterste der zee'. Maar in Oegstgeest wordt daar nog een uitzonderlijk element aan toegevoegd. Ik kijk er zeer naar uit."

In het 'Het uiterste der zee' vertelt Pauline Broekema het verhaal van twee grote joodse families uit de textiel en de veehandel in Friesland en Groningen. Haar werk is gebaseerd op herinneringen, documenten en foto's die Sara Kirby-Nieweg (Appingedam, 1941) verzamelde en die ze Pauline Broekema – carte blanche – ter beschikking stelde. Sara en haar moeder Mies doken onder, om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar, en overleefden de oorlog. "Sara wilde haar kinderen niet belasten met haar verleden en gunde ze een gelukkige jeugd. Maar toen de kinderen eenmaal het huis uit waren is ze op zoek gegaan naar haar familiegeschiedenis," vertelt Pauline Broekema. "Haar vader Meijer Nieweg werd in juli 1942 weggevoerd. Ze heeft hem nooit meegemaakt. Ze bezit slechts één foto van hen samen."
Het boek bestrijkt een halve eeuw. "Ik teken de wereld van toen. Het vakmanschap, het boerenleven, het veranderende landschap, de armoede in het veen, de komst van het rijwiel." In haar beschrijving van de jaren dertig is de opkomst van het nazisme al voelbaar, het boek wordt naarmate je verder leest steeds harder. Pauline: "Het schrijven viel me soms zwaar. Vooral het gedeelte over de oorlog. Zo stelde ik me voor hoe het voor Mies moet zijn geweest om haar kind af te staan en daarna de onderduik door te komen. Ook het lot van drie andere jonge leden van de familie greep me aan. Ze vluchtten in 1942 vanuit Groningen naar Parijs, maar zijn gepakt en via het beruchte doorgangskamp Drancy naar Auschwitz gevoerd. Ze zaten in een wagon met slechts twee andere volwassenen en verder alleen kinderen. Ik heb van die kinderen de namen achterhaald en beschrijf enkelen aan de hand van foto's die ik vond. Dat kwam hard aan."
Het boek wordt lovend ontvangen. Ook Sara Kirby-Nieweg, die in Cambridge woont, is heel ingenomen met het boek. "Dat doet me zo goed," zegt Pauline. "Ik ben immers min of meer in de huid van Mies gekropen en heb haar een gezicht gegeven. Sara is me dankbaar voor de manier waarop ik dat heb gedaan. En dat is misschien wel het grootste compliment dat ik voor dit boek kon krijgen."
The Hague String Trio
De dochter van Sara is Miriam Kirby, een bekend celliste. Ze maakt deel uit van The Hague String Trio, waarvan onlangs de nieuwe cd 'After the darkness' verscheen. Het bevat werk van joodse componisten en de titel verwijst naar het boek van Auschwitz-overlevende Elie Wiesel, 'After the Darkness: Reflections on the Holocaust'. "Ik voel me echt heel vereerd dat zij optreden. Het doet me heel veel," zegt Pauline die haar lezing zal aanpassen aan de stukken die de musici spelen. "Muziek is belangrijk voor me en heeft bij het schrijven van dit boek een rol gespeeld. Ik luisterde geregeld naar muziek. Als ik sommige fragmenten lees hoor ik als het ware die stukken weer terug. Dat de dochter van Sara in Oegstgeest zal spelen is echt een cadeau voor me. Daarmee heb ik het gevoel, dat ze ook een ode brengt aan haar familieleden die de oorlog niet overleefden. Zoals haar grootvader Meijer Nieweg. Hij hield van muziek, speelde trompet in de plaatselijke fanfare."
Pauline Broekema
Pauline Broekema (1954) is journaliste en schrijfster. Begin dit jaar nam ze afscheid als redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws. Ze noemt zichzelf een journalistieke alleseter met een bijzondere belangstelling voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen, kunst, cultuur en volksgezondheid. In haar voorlaatste boek Het Boschhuis (2014) reconstrueerde zij haar eigen familiegeschiedenis.
Kaarten en informatie verkrijgbaar bij Bibliotheek Bollenstreek, Volksuniversiteit Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel.
Woensdag 27 maart 2019
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest
Toegang: € 12.50 (incl. koffie/thee)

Uit de krant

Uit de krant