Antoinette van Elsen-van Overbeeke en Ans Schumacher haalden Henk Rijks naar Oegstgeest. | Foto Wil van Elk
Antoinette van Elsen-van Overbeeke en Ans Schumacher haalden Henk Rijks naar Oegstgeest. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

De overblijfvader in Oegstgeest

Cultuur

"Het boek gaat niet over jullie", verzekerde Henk Rijks de dames die vrijdag 14 september naar Café de Gouwe waren gekomen om 'verhaal' te halen bij hem. "Maar als het boek wordt verfilmd dan komen jullie op de rol", voegde hij er lachend aan toe. Het was vrijdagmiddag gezellig druk in De Gouwe.

Door Wil van Elk

Antoinette van Elsen-van Overbeeke en Ans Schumacher waren blij dat Henk Rijks hun uitdaging aannam om naar de Vrijdagmiddagborrel te komen in Café de Gouwe, in het boek noemt hij dat De Zilverling, om beter kennis te komen maken met Oegstgeester vrouw. "Het boek is fictie, verzonnen dus, Henk heeft alles uit zijn dikke duim gezogen", vertelde Antoinette staande op het biljart. "De echte slechteriken in het boek zijn natuurlijk de mannen! Zij zouden boos moeten zijn, maar houden wijselijk allemaal hun mond. Ik denk omdat het te herkenbaar voor ze is."

Wie begint te lezen begint verrassend in Ecuador. Vloeiend passeren de zinnen voor je ogen, hongerend naar de rest van het boek, en, uiteraard, naar Oegstgeest waar hij al snel is. Het boek is in Oegstgeest razend populair, te zien aan het aantal mensen dat met het boek in de hand het enige café dat het dorp rijk is binnenkwam. Voor de andere klanten zat René Koek van de Rijnlandse Boekhandel paraat met dertig exemplaren, "ik heb er nog meer in de auto hoor", glimlachte hij. Na afloop van de signeersessie had hij er nog één over. Henk Rijk schreef in ieder boekje een persoonlijke boodschap en plaatste met een stempel een boodschap met de tekst: "Ik ben niet tuttig, Oegstgeest 14-09-2018". Een sportieve reactie op het commentaar van de Oegstgeester dames op zijn opmerkingen in het boek.

Sjoerd Hulstra stuurde een tweet tijdens een radio-uitzending over het boek en de redactrice had hem gegoogeld en zei dat hij in Oegstgeest woont en marketeer is, waarop Henk Rijks reageerde dat iedereen zich zo kan noemen. Ook Sjoerd stond in de rij wachtenden en kreeg na afloop van een goed gesprek een velletje met vier stempels en de tekst: "Voor Sjoerd, De beste gediplomeerde marketeer van Nederland (en Oegstgeest in 't bijzonder), Henk Rijks". Iedereen die met het boek aan zijn tafel kwam bood Henk Rijks een drankje aan, als goedmakertje. Burgemeester Emile Jaensch kwam ook even langs en schonk Henk Rijks het boekje 'Het sissen van de schaduw', een boekje over negen Oegstgeester legendes. Beiden signeerden gelijktijdig het wederzijds geschenk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant