Afbeelding

Leo Rademaker presenteert zijn bijzondere boeken-elftal

Cultuur

Oegstgeest staat bekend als schrijversdorp. 'Om het andere huis heeft er wel iemand een boek geschreven' wordt er wel eens gekscherend gezegd. Daarbij is de ene schrijver productiever dan de andere, maar Leo Rademaker, onder de trimhockeyers van LOHC bekend als weergaloze speecher, maakt het wel erg bont: in anderhalf jaar tijd vervaardigde hij maar liefst elf titels.

Leo Rademaker is inmiddels met pensioen, maar heeft als gepromoveerd socioloog jarenlang lesgegeven en studenten (vaak keuzevakkers) begeleid binnen de vakgroep Sociologie op de Leidse Faculteit Sociale Wetenschappen. Natuurlijk heeft hij in zijn werkzame leven ook veel geschreven, maar nu, in zijn tachtigste levensjaar, lijkt zijn 'pathologische publicatiedrift' zoals hij het zelf noemt, tot een hoogtepunt gekomen.

Opvallend is de diversiteit aan titels. Naast een aantal heldere, zeer makkelijk weg te lezen, overzichtswerken (sociologisch en historisch), publiceerde hij dit jaar ook een tweetal gedichtenbundels, en waagde hij zich zelfs aan het schrijven van sprookjes.
Rademaker, een bescheiden auteur die zelden om woorden verlegen zit, vindt die combinatie erg plezierig. "Ik word liever niet helemaal serieus genomen", vertelt hij op een zonnige woensdagmorgen aan de keukentafel in zijn huis in 'één van de gezelligste straten van Oegstgeest'.

Hockey

Leo Rademaker is net voor de Tweede Wereldoorlog geboren en groeide op in Eindhoven. "Ik heb mooie herinneringen aan die jaren, waarvan die met het thema hockey de boventoon voeren. We waren altijd met onze stick in het Dommelplantsoen te vinden. Later heb ik met mijn team, de A1 van EMHC, nog deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap. De band met hockey heb ik altijd gehouden. Tot enkele jaren geleden was ik fanatiek speler bij de Heeren '73, de zaterdagmorgen-trimhockeyers bij LOHC."
Na de middelbare school ging Rademaker in Leiden studeren. Eerst rechten, maar na een jaar werd dat sociologie. "En van die faculteit ben ik nooit meer weggegaan", lacht hij. "Ik ben een tamelijk honkvast persoon, een huiselijk type ook wel. Zo'n veertig jaar fietste ik elke morgen op mijn fietsje door de Leidse Hout naar de faculteit. Daar heb ik geen dag spijt van gehad."

Overzicht

Rademaker is een analytisch denker die, hoewel hij een sterke mening heeft, zich niet laat verleiden tot het doen van al te krachtige uitspraken, of het verzanden in details. "Sociale verhoudingen en maatschappelijke problemen boeien mij. Ik snap dat mensen de 'sociologenhoek' soms vaag vinden; er wordt ook veel flauwekul gepubliceerd. Het is de kunst om kwesties en problemen, die in ons vakgebied heel breed zijn, zo helder mogelijk weer te geven." En daar slaagt hij behoorlijk goed in. Maar weinigen is het bijvoorbeeld gegeven om in een boekje van minder dan vijftig pagina's (Zicht op Nederland) een overzicht te geven van hoe Nederland in elkaar steekt.
Een ander prettig te lezen boek is Culturele Coryfeeën - een eerbetoon aan Desiderius Erasmus, Eduard Douwes Dekker (Multatuli), Louis Couperus en Johan Huizinga, waarin Rademaker het leven van deze Nederlandse schrijvers aan het papier toevertrouwt. Een dergelijk overzichtswerk met korte, substantiële biografieën was er nog niet. 'Dit boek vult de leemte op, en laat een nieuwe groep lezers kennismaken met deze coryfeeën', zo stelt hij op de achterflap.


Het is duidelijk dat Leo Rademaker graag orde schept in de grote hoeveelheid informatie die overal en nergens op ons afkomt. Zo schreef hij ook De trots van Nederland waarin hij de levens van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan beschrijft.

Elftal

Elk elftal heeft zijn vaste basisspelers en betrouwbare keeper. Daarnaast is er vaak een kleine, felle spits die het meest in het oog springt. Bij Rademakers team is dat Het Koninklijk Huis - kritische inkijkjes. Hierin waagt de taalkunstenaar zich aan wat luchtiger teksten, die bij de lezer vaak een glimlach op het gezicht toveren.

"Ik ben dankbaar dat ik mensen om mij heen heb, die mij begeleiden in mijn publicatiedrift. Zo helpt Anne-Marie Krens uit Oegstgeest, met haar bedrijf Tekstbeeld mij telkens weer bij het maken van een fraaie lay-out."

Het is uitzonderlijk dat iemand in een jaar tijd elf titels produceert. "Misschien kom ik wel in het 'Guinness Book of Records'," grapt de auteur, die op dit moment alweer bezig is met zijn volgende werk: een boek over de geschiedenis van het onderwijs.

Boeken

Overzicht van het door Leo Rademaker geschreven elftal boeken dat het afgelopen anderhalf jaar door Uitgeverij Aspekt werd uitgegeven:

Leo Rademaker - Sociale problemen en sociale alternatieven - Analyse van sociale ongelijkheid, sociale cohesie en sociale verandering en alternatieven op de terreinen arbeid, leefvormen en onderwijs

Leo Rademaker - Nederland in ontwikkeling - schets van de ontwikkelingen in de belangrijkste sectoren in de Nederlandse samenleving

Leo Rademaker - Het prinsje dat zich verveelde - sprookjes en verhalen voor kinderen en kinderlijke volwassenen
Leo Rademaker - Zicht op Nederland - Geschiedenis, topografie en organisatie van Nederland, inclusief hoofdstuk 1 van de Grondwet

Leo Rademaker - Het Koninklijk Huis - Kritische inkijkjes

Leo Rademaker - Culturele Coryfeeën - een eerbetoon aan Desiderius Erasmus, Eduard Douwes Dekker (Multatuli), Louis Couperus en Johan Huizinga

Leo Rademaker - Zicht op de wereld - Geschiedenis, topografie en organisatie

Leo Rademaker - Gedachten in gedichten

Leo Rademaker - De televisie te kijk gezet - Gedichten boordevol humor

Leo Rademaker - Het veulentje dat de wei uitsprong - sprookjes en verhaaltjes

Leo Rademaker - De trots van Nederland - Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Een eerbetoon aan onze belangrijkste vier schilders

(Tekst en foto Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant