Logo oegstgeestercourant.nl
Burgemeester Carla Breuer van Teylingen legde de kiel voor de reconstructie van een 18de eeuws overnaads gebouwd boeijerjacht. Alexander de Vos zal de boeijer bouwen op de Klaas Hennepoelwerf in de polders van Poelgeest, op de grens van Oegstgeest. | Foto Willemien Timmers
Burgemeester Carla Breuer van Teylingen legde de kiel voor de reconstructie van een 18de eeuws overnaads gebouwd boeijerjacht. Alexander de Vos zal de boeijer bouwen op de Klaas Hennepoelwerf in de polders van Poelgeest, op de grens van Oegstgeest. | Foto Willemien Timmers

Burgemeester Breuer (Teylingen) legt kiel reconstructie boeijerjacht op Hennepoelwerf

  Cultuur

Op vrijdag 6 juli kwamen de burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Teylingen op bezoek op de Scheepstimmerwerf 'Klaas Hennepoel' aan de Haarlemmertrekvaart in de polders van Poelgeest.

Precies vijf jaar geleden kwamen het Teylingse college en haar raad ook per rondvaartboot op bezoek op de werf. Juist die dag waren de kapspanten op de in aanbouw zijnde werfschuur gehesen en dus konden de toenmalige burgemeester Marianne van Kampen en wethouder Kees van Velzen de vlag op het hoogste punt hijsen. Er is in vijf jaar veel gebeurd op de werf.

Ditmaal legde burgemeester Carla Breuer de kiel voor de reconstructie van een achttiende-eeuws overnaads gebouwd boeijerjacht. Carla Breuer is ook voorzitter van de Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid Holland. De Erfgoedlijn subsidieert het overnaadse Boeijer-project.

Gedurende twee eeuwen beschikte de stad Leiden over een Stads- of Vroonboeijer om de bestuurders te vervoeren en om het visserijrecht op de Leidse Vroonwateren (viswateren) te inspecteren. Ook liet twee eeuwen geleden koning Willem I zo'n overnaadse boeijer bouwen op de Rijkswerf, om als geschenk te dienen voor de Russische keizer Alexander I ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Willem II met de zuster van de keizer, Anna Paulowna. Deze Boeijer voor de keizer was een replica van de boeijer die tsaar Peter de Grote kocht bij zijn bezoek aan de Nederlanden in 1697.

In eerste instantie wordt een vier meter lange versie van de Boeijer gebouwd, onder andere als oefening voor de echte reconstructie van het tien meter lange schip. Op de werf stond het vier meter lange bouwframe gereed om daar feestelijk de kiel, stevens en mal voor het grootspant in te bevestigen. Het plan is dat het in aanbouw zijnde boeijertje op 28 en 29 juli tijdens Sail Leiden in het Leidse Ankerpark staat.

De Teylingse raad genoot van de zonnige vaartocht en de vriendelijke ontvangst door 'werfbaas' Alexander de Vos, die uitvoerig uitleg gaf over zijn projecten, een rondleiding gaf en de raadsleden, wethouders en burgemeester trakteerde op verkoelende drankjes.

Meer berichten