Logo oegstgeestercourant.nl
Scheikundige en kunstenaar Theo Hajonides bij twee van zijn werken. | Foto Willemien Timmers
Scheikundige en kunstenaar Theo Hajonides bij twee van zijn werken. | Foto Willemien Timmers

Indrukwekkende etsen vanTheo Hajonides in Van Wijckerslooth

  Cultuur

In de gangen op de begane grond van Van Wijckerslooth exposeert deze weken Theo Hajonides met 25 indrukwekkend mooie etsen.

Veel van de werken zijn geïnspireerd door zijn vrouw, Hetty Hajonides, die in Van Wijckerslooth woont, en de ziekte van Alzheimer heeft. Al vijf jaar verzorgt Theo Hajonides zijn vrouw, die steeds verder achteruitgaat. "Nu ze hier woont, bezoek ik haar dagelijks, en neem ik haar af en toe mee naar buiten voor een kop koffie of de kapper", vertelt een opgewekte kunstenaar terwijl hij een slok van zijn koffie neemt. "Ik moet zeggen dat ik de zorg hier steeds meer ben gaan waarderen. Het personeel doet erg veel voor de bewoners." De ziekte van zijn vrouw, met wie hij al 61 jaar getrouwd is, gaat hem duidelijk niet in de koude kleren zitten. "Toch blijven we door alles heen een sterke verbintenis houden."

In zijn werkzame leven was Hajonides scheikundige. Lange tijd was hij in dienst van Fasson, wat later Avery Dennison werd. In dit bedrijf vervulde hij de functie van research directeur Europa. Zijn vrouw gaf zo'n twintig jaar bijles wiskunde aan VWO-eindexamenkandidaten. Ook zat zij voor de VVD in de gemeenteraden van Warmond en Oegstgeest. Samen genoot het echtpaar van het vervaardigen van kunst.

Theo Hajonides maakt de laatste jaren voornamelijk etsen. Zo'n kunstwerk ontstaat doordat een afbeelding in een zink- of koperplaat wordt geëtst. De plaat wordt dan met inkt ingewreven en door middel van een pers daarna afgedrukt op vochtig papier. "Het mooie van deze kunstvorm is dat het altijd spannend is hoe het eindresultaat er uit zal zien", vertelt Hajonides. "Er zitten allerlei elementen in het creatieproces die elk kunstwerk er weer anders uit laten zien. Dat vind ik heel boeiend."

Iedere ets is het waard om bij stil te staan en als bezoeker op je in te laten werken. Vooral de etsen waarin het thema 'dementie' is verwerkt, zijn indrukwekkend. Zo is er een kunstwerk waarop een gesoigneerde vrouw te zien is die steeds een beetje verder achteruitgaat. "Het langzame proces van verval is bedroevend, maar het is zoals het is."

(Willemien Timmers)

Meer berichten