Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Huis van Gedichten Den Haag

Jan Wolkers-poëziewedstrijd Cultuurfonds verrassend succes

  Cultuur

Honderdtachtig gedichten van evenveel leerlingen van zes Oegstgeester basisscholen hebben meegedaan aan de poëziewedstrijd 'Dichten met Jan Wolkers' van Cultuurfonds Oegstgeest. Een deskundige jury koos twintig genomineerden. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 21 maart vanaf 15.30 uur in de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Oegstgeest, Lange Voort 2T.

Bij het ontwikkelen van Jan Wolkers' muurgedicht tegenover zijn geboortehuis was het van meet af aan de bedoeling om ook de jeugd in Oegstgeest te laten kennismaken met zowel het muurgedicht als met de veelzijdige kunstenaar. Daartoe werden een lesbrief 'Jan Wolkers, De Herinnering, poëzieles' en een introductiefilmpje gemaakt door Huis van Gedichten, Den Haag, in opdracht van Cultuurfonds Oegstgeest.

De lesbrief is met het filmpje in december 2017 verspreid onder alle twaalf basisscholen in Oegstgeest plus De Leidse Houtschool waar Jan Wolkers zelf schoolging. Alles digitaal. De poëziewedstrijd was gelijktijdig met de Nationale week van de Poëzie, eind januari.
Coördinator cultuureducatie Aafje de Groot van basisschool De Vogels begeleidde het proces en mobiliseerde de deelnemende scholen: de Daltonschool (aan de Jan Wolkerslaan!), De Vogels, de Hofdijckschool, Jenaplanschool de Kring locatie Rembrandt en locatie Willibrord en de GeversDeutz Terweeschool.

180 gedichten

Het resultaat was verrassend: 180 gedichten konden worden opgehaald, waarvan 61 geschreven door leerlingen van groep 5 en 6 en 119 van groep 7 en 8.

Ronald da Costa, de dorpsdichter van Oegstgeest, Frans Terken, dichter en lange tijd directeur van de GeversDeutz Terweeschool en Mariet Lems, dichter en consulent cultuureducatie vormden de jury met Aafje de Groot als voorzitter. Geen geringe opgave, maar ze zijn eruit: Er zijn twintig gedichten genomineerd.


Prijsuitreiking

De winnaars zullen worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 21 maart vanaf 15.30 uur in de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Oegstgeest, Lange Voort 2T, Oegstgeest.


Met dank aan Fonds 1818, De Gijselaar-Hinzenfonds, Dorpsmarketing Oegstgeest, Lokaal Fonds Oegstgeest, Gemeente Oegstgeest en vele particulieren.

Meer berichten