Logo oegstgeestercourant.nl
Jetteke Bolten: 'Als we met zijn allen maar willen, kan er veel tot stand komen.' | Foto Willemien Timmers
Jetteke Bolten: 'Als we met zijn allen maar willen, kan er veel tot stand komen.' | Foto Willemien Timmers

Cultuurfonds Oegstgeest gaat op volle kracht vooruit

  Cultuur

Met plezier blikt Jetteke Bolten-Rempt, voorzitter van Cultuurfonds Oegstgeest, terug op 2017. Het fonds, dat in 2014 tot leven kwam als afscheidscadeau voor burgemeester Els Timmers, vindt steeds meer zijn vorm, en zijn plek in de Oegstgeester gemeenschap.

De Stichting Cultuurfonds Oegstgeest (CFO), die initiatieven op cultureel en kunstzinnig gebied en het behoud van erfgoed ondersteunt, heeft in het afgelopen jaar bijgedragen aan allerlei projecten. "Het meest bijzondere project is toch wel de totstandkoming van het muurgedicht van Jan Wolkers in de Deutzstraat, recht tegenover zijn geboortehuis", vertelt Bolten enthousiast. "Omwonenden en andere inwoners van Oegstgeest hebben het vereeuwigen van het gedicht 'De Herinnering' van harte ondersteund. Van alle kanten droegen particulieren, ondernemers en organisaties bij." Door de bijzondere onthulling van het gedicht tijdens de Wolkersweken (door Wolkers' weduwe Karina) en de positieve reacties hierop, zijn er inmiddels nieuwe initiatieven elders in het dorp ontstaan om meer muurgedichten van Oegstgeester auteurs te realiseren. "In Haaswijk is inmiddels een traject in gang gezet bij een muur die smeekt om een gedicht", lacht de cultuurfondsvoorzitter. "Wij zijn als Cultuurfonds Oegstgeest erg blij met deze initiatieven. Deze gedichten helpen immers om ons als schrijversdorp op de kaart te zetten. Wat voor ons erg belangrijk is, is dat dit soort ideeën bij de inwoners van Oegstgeest begint. Wij willen heel graag meehelpen met organiseren, financieren en wellicht zelfs brainstormen, maar in principe initiëren we zelf geen projecten."

Aanjager

Het fonds wil een aanjager zijn voor culturele initiatieven. "Wij willen culturele ideeën die bij Oegstgeestenaren leven versterken zodat, daar waar mogelijk, de waardering voor kunst toeneemt in dit dorp." Jetteke Bolten houdt, zoals het een cultuurfondsvoorzitter betaamt, een vurig pleidooi voor de waarde van kunst en cultuur in een samenleving. "Kunst zorgt ervoor dat je delen van je hersenpan ontwikkelt, die anders niet tot bloei zouden komen. Kunst leert je om je te verplaatsen in de ander. Samen muziek maken bijvoorbeeld, geeft je een ervaring die je op geen andere manier kunt creëren." Cultuurfonds Oegstgeest ondersteunt daarom projecten die kinderen in contact brengen met diverse vormen van kunst. Zo droeg het fonds bij aan de kinderworkshop Street Art tijdens het Family Fun Festival in het Mien Ruyspark.


Ook is, in het kader van het muurgedicht van Jan Wolkers, een lespakket samengesteld voor de basisscholen in Oegstgeest (en de Leidse Houtschool waar Jan Wolkers zelf naar school ging). In opdracht van het cultuurfonds maakte het Huis van Gedichten te Den Haag een introductiefilmpje over Jan Wolkers en een lesbrief. "Het lespakket is nog in 2017 rondgestuurd aan alle scholen. Eind januari 2018, tijdens de Nationale Week van de Poëzie, is er een gedichtenwedstrijd voor scholieren. De winnende gedichten worden gepubliceerd in de ­Oegstgeester Courant. We hopen van harte dat veel scholen meedoen, zodat meer leerlingen met cultuur vertrouwd raken."

Ideeën

In 2017 droeg het cultuurfonds onder andere ook bij aan tal van concerten, een drietal boeken en de Glazen Kunstkist die in september bij Winkelcentrum Lange Voort stond.
Als het aan Bolten ligt, zal er in 2018 nog veel meer cultureels in ons geestdorp tot ontwikkeling komen. "Als we met zijn allen maar willen, kan er veel tot stand komen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een plan voor een werk van beeldende kunst in de wijk Nieuw-Rhijngeest. Daar is immers, in tegenstelling tot de andere wijken, geen kunst in de openbare ruimte te bekennen."
Ook op andere plekken in Oegstgeest wil het CFO kunst in de buitenruimte stimuleren. "Veel bezoekers van concerten in het Groene kerkje klagen over de duisternis op de bij het kerkje behorende parkeerplaats. Hoe mooi zou het zijn als een lichtkunstwerk deze plek zou verlichten. Geweldig als inwoners van Oegstgeest en kunstenaars hierover mee zouden willen denken."

'Zoek contact!'

Het fonds wil niets liever dan mensen met hart voor cultuur op de been brengen. "Waar wij kunnen, willen we ondersteunen. Dit kan zijn met financiën, die natuurlijk niet onuitputtelijk zijn, maar ook met hulp bij de realisatie van een project. Heb je een idee? Zoek vooral contact!" benadrukt Jetteke Bolten. "Het zou prachtig zijn als we ook dit jaar onbekende culturele initiatieven voor het voetlicht zouden kunnen brengen. Dit cultuurfonds hebben we immers niet in het leven geroepen als hobby van een paar enthousiastelingen, maar om cultuur ten goede te laten komen aan alle inwoners van ­Oegstgeest."

Voor informatie, doneren of contact: www.cultuurfondsoegstgeest.nl of ­mail naar voorzitter@cultuurfondsoegstgeest.nl.

(Willemien Timmers)

Meer berichten