Logo oegstgeestercourant.nl
Jan ter Haar en zijn vrouw Christien tonen de opdrachten voor de basiscursus glas-in-lood. | Foto Wil van Elk
Jan ter Haar en zijn vrouw Christien tonen de opdrachten voor de basiscursus glas-in-lood. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Glas-in-lood in oude Julianaschool

  Cultuur

Glass art plus Lood staat op het visitekaartje van Jan ter Haar die samen met zijn vrouw Christien gepassioneerd lesgeeft in glas-in-lood. "We zijn blij met de ruimte van Ad Hoc in de voormalige Julianaschool!"

"Ik moet prioriteiten gaan stellen", zegt jan ter Haar lachend, terwijl zijn vrouw Christien koffie inschenkt. Hij doet historisch onderzoek naar glas-in-lood in Katwijk en omgeving, geeft lezingen, schrijft boeken en geeft les. Het echtpaar kwam in 1983 uit de Achterhoek en vestigde zich in Katwijk. Beiden zaten in het onderwijs en houden zich nu vooral bezig met hun passie, Glas-in-lood en anderen hierover vertellen.

Ad Hoc beheer heeft hen ruimte ter beschikking gesteld in de voormalige Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg 2 in Oegstgeest. "Moet je eens zien wat een mooie ramen in het trappenhuis, van de Amsterdamse school!" In een lokaal staat een grote tafel waar een groep van vijf of zes personen hun opdrachten kunnen uitvoeren.

De basiscursus bestaat uit zes lessen. "Voor dit jaar zitten we vol, in januari starten we weer een cursus." Bijna tweehonderd cursisten hebben ze gehad in bijna vijf jaar tijd. "Het is onze achtste locatie steeds in anti-kraak, de eerste buiten Katwijk", vertelt Ter Haar.

Techniek en kennis pikte Jan op bij Jilleba Glashandel & glas en lood in Leiden. "George Jilleba vond dat ik als onderwijsman zelf wel het vak kon leren en samen hebben we de cursus ontwikkeld." Hij heeft de Leidse specialist hoog staan, evenals Dullaert in de Dorpsstraat in Oegstgeest. "Klanten stuur ik graag naar hem door!"

Christien heeft een basiscursus gevolg bij haar man en is aangestoken met het 'virus'. Ze is vooral bezig met Tiffany. Jan zelf heeft het opgepikt in zijn schilderbedrijf. Ook het brandschilderen heeft hij zich eigen gemaakt. In de abonneekrant van Uitgeverij Verhagen De Katwijksche Post publiceert hij maandelijks over zijn passie glas-in-lood. Heel veel uren historisch onderzoek heeft hem de nodige kennis opgeleverd over het historische werk in al zijn schoonheid. "Binnenkort geef ik een lezing in Winterswijk." Vooral het werk van Theo van Doesburg, medeoprichter van De Stijl, spreekt hem bijzonder aan. Op zijn website www.glassartpluslood.nl vertelt hij daarover. Een expositie met werk van meer dan tachtig cursisten in Katwijk trok meer dan zevenhonderd bezoekers.

Op 29 november start een cursus Tiffany, bestaande uit vier lessen. Paul en Diana geven deze cursus in hetzelfde atelier aan de Endegeesterstraatweg. "Zolang cursisten blijven komen, geven we de opleidingen." Binnenkort komt er een boek uit van de hand van Jan ter Haar.

(Wil van Elk)

Meer berichten