Logo oegstgeestercourant.nl
Wethouder Jos Roeffen geflankeerd door Marjolein Bresser (l) en Monique Shaw. | Foto Willemien Timmers
Wethouder Jos Roeffen geflankeerd door Marjolein Bresser (l) en Monique Shaw. | Foto Willemien Timmers

Kunstzinnige high tea voor mantelzorgers in De Jonker

  Cultuur

Vorige week donderdag werden, in het kader van de dag van de Mantelzorg, mantelzorgers verwend met een heerlijke high tea in restaurant De Jonker.

Mieke van Riel sprak namens de werkgroep Mantelzorg van de gemeente Oegstgeest de aanwezigen toe.
"Mantelzorg doe je niet alleen", zo sprak zij. "En dan is het prettig om op een gezellige manier om de tafel te zitten en met elkaar van gedachten te wisselen."

Van Riel stelde twee kunstenaars aan de aanwezigen voor. "Regionaal heeft men het idee opgevat om in elke gemeente kunstenaars te vragen of zij in gesprek willen gaan met mantelzorgers, om die contacten vervolgens tot uitdrukking te brengen in een kunstwerk. Dit zijn ontmoetingen tussen mensen die elkaar niet kennen. Voor beiden is het een kwestie van vertrouwen in elkaar krijgen: vertrouwen geven en vertrouwen ontvangen. En dit is wonderwel gelukt. Je kunt in de kunstwerken de helpende hand herkennen, de veelheid van taken, het verliezen van jezelf, en dit geldt zowel voor de mantelzorger als voor degene waarvoor gezorgd wordt. Je herkent de strijd, de machteloosheid, maar ook de verzorgende kant."

Kunst en mantelzorg worden op deze manier met elkaar verbonden, de organisatie hoopt met deze kunstwerken op een speciale manier de aandacht te vestigen op de mooie kant van mantelzorg. Achter ieder kunstwerk zit immers een persoonlijk verhaal.

Wethouder Jos Roeffen onthulde vervolgens de kunstwerken van Marjolein Bresser (schilderij – zie onder) en Monique Shaw (fotografie – vorige week in deze krant). Monique heeft foto's gemaakt van Petra uit Oegstgeest, die een zoon van 17 jaar met ADHD en autisme heeft.

De kunstwerken uit de vier meewerkende gemeenten, Leiderdorp, Zoeterwoude, Leiden en Oegstgeest, zullen (in deze volgorde) tezamen in de gemeenten tentoongesteld worden.

De uitgenodigde mantelzorgers genoten van een lekkere en gezellige middag. De uitgebreide en goed verzorgde high tea van De Jonker werd zeer gewaardeerd.

Meer berichten