Logo oegstgeestercourant.nl
Alexander de Vos en stagiair Daan Overmars.
Alexander de Vos en stagiair Daan Overmars. (Foto: PR)

Unieke cursus op scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel

  Cultuur

Waar kun je tegenwoordig nog hout bewerken? Waar maak je echt nog iets van hout met je handen? In de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel kun je een prachtige boot maken; een speelboot die echt kan varen en schitterend is om te zien.

Wanneer de boot af is, kun je de zeilen met touwen bedienen. "Als de wind in het grootzeil komt, loeft hij op", vertelt Alexander de Vos, eigenaar van de scheepswerf en cursusleider. "Dat betekent dat de boot naar de wind toe draait. Als de wind in de fok komt, dan valt hij af. Dan draait de boot van de wind af." Op zondag 26 november start de cursus 'Zeilboot'. In drie bijeenkomsten maken deelnemers hun eigen zeilboot.
De boot wordt gebouwd naar een ontwerp uit 1885. De romp wordt vervaardigd van een lichte houtsoort en mooi rond gemaakt met een spookschaaf. Bij het schaven verspreid de geur van vers hout zich door de ruimte. Alexander vertelt: "Door het lichte hout blijft de boot straks drijven op het water. De boot krijgt ook een kiel die met een gewicht wordt verzwaard. Daardoor blijft de boot overeind." In de pauze krijgen deelnemers een warme kop chocolademelk en een stroopwafel bij de houtkachel. Wanneer het houtwerk klaar is, worden de zeilen gemonteerd. Na drie bijeenkomsten nemen deelnemers een prachtige boot mee naar huis.
De scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel ligt midden het natuurgebied tussen Oegstgeest en Warmond.
De scheepswerf ziet er precies uit als een werf in vroeger eeuwen. Een groot deel van de werkplaats wordt in beslag genomen door een boot in restauratie. In de rest van de ruimte staan werkbanken met gereedschap. Door het mooie, binnenvallende licht en de entourage is de scheepswerf een geliefde locatie voor filmopnames. Douwe Egberts maakte er onlangs een sfeervolle commercial. Ook wordt de werf benut voor vergaderingen, bijeenkomsten, lezingen en diners. De historische scheepstimmerwerf is te bereiken via de trekpont of via een kleine wandeling door het mooie vogelgebied.

Deze unieke workshopserie rond Sinterklaas en Kerst is voor jong en oud; voor iedereen vanaf 11 jaar. Kinderen kunnen alleen komen of samen met een ouder, want ook voor volwassenen is het een inspirerende uitdaging om zo'n mooie boot te maken. Alexander en zijn zoon IJsbrand staan klaar om te helpen. De workshopserie vindt plaats op drie zondagmiddagen, 26 november, 3 en 10 december van 13.30 tot 16.00 uur. De prijs is €45,- exclusief materiaal (€40,-).

Voor informatie en aanmelden zie Volksuniversiteit K en O. www.ko-oegstgeest.nl of tel. (071) 5237165

Meer berichten