Logo oegstgeestercourant.nl
'Het sissen van de schaduw' slaat op een legende over druïden die vanuit Oegstgeest uitkijken op Lugdunum.
'Het sissen van de schaduw' slaat op een legende over druïden die vanuit Oegstgeest uitkijken op Lugdunum. (Foto: Freek Lugt)

Freek Lugt over dorpslegenden: 'Het sissen van de schaduw'

  Cultuur

De werkzaamheden aan het oudste boek van Oegstgeest zijn nog maar net afgerond, of schrijver Freek Lugt is alweer aan een volgend boek bezig: een bundel legenden over Oegstgeest.

De schrijver gloeit nog na van de succesvolle introductie van Het oudste boek van Oegstgeest dat hij over het middeleeuwse zangboek schreef, samen met Rens Tienstra. "Het was een warm bad", zegt hij. "Een volle Groene Kerk en die prachtige uitleg en zang van Rens en zijn koorleden. Schitterend."
"Maar stilzitten kan ik slecht", vervolgt Lugt, "dus ik heb weer iets ter hand genomen. Tijdens mijn historische onderzoeken ben ik verschillende keren een legende tegengekomen. Sommige spelen duidelijk in Oegstgeest of omgeving, een enkele zou er kunnen spelen. Maar wat moet je ermee? Vaak zijn ze leuk om te lezen, maar het historisch belang ervan is meestal beperkt. Het ergste is dat je vaak niet weet hoe beperkt. Dat betekent meestal dat je ze maar apart legt. Echt iets ermee doen kun je niet."
Men veronderstelt dat er wel niet zoveel legenden over Oegstgeest zullen zijn, maar die veronderstelling blijkt onjuist te zijn. "Dat valt reuze mee", reageert Lugt. "Ik heb er acht of negen uitgepikt die ik het navertellen waard vind en in een bundel heb samengebracht. En het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan. Bij het apart leggen van de verhalen had ik vaak al wat gegevens genoteerd maar bij het bundelen ben ik per legende consequent nagegaan wat erover te weten valt. Wat kan er niet waar aan zijn, wat is gewoon wel waar, wat weten we niet, wanneer zijn ze voor het eerst vermeld, waar komen ze vandaan, kortom, alles wat er over te weten valt. Voor zover ik dat nog terug kon vinden. Gaandeweg werd het reconstrueren van de historische context vaak nog interessanter dan het verhaal zelf. Ik had er bijvoorbeeld geen flauw idee van dat hier heel vroeger Kelten hebben gezeten, maar door enig onderzoek kwam ik tot de conclusie dat het juist praktisch zeker is dat ze hier wèl gewoond hebben. Daar gaat de eerste legende over, Het sissen van de schaduw, zoals ik ook de hele bundel genoemd heb. En wat denk je van een koninkrijk aan de monding van de Rijn, met het centrum in Valkenburg/Katwijk/Rijnsburg/Oegstgeest? Flauwekul? Lees het maar eens, dan praten we daarna verder."
'Het sissen van de schaduw - Negen Oegstgeester legenden' zal op 12 november worden gepresenteerd bij de Rijnlandse Boekhandel.

Meer berichten