Logo oegstgeestercourant.nl

Marc Jansen over Oekraïne - Land van tegenstellingen

  Cultuur

De Rijnlandse Boekhandel, Bibliotheek Oegstgeest en K&O Oegstgeest organiseren samen op woensdag 25 oktober een avond met historicus Marc Jansen. Dit in het kader van oktober - de maand van de geschiedenis.

De avond zal voornamelijk draaien om zijn boek 'Grensland, een geschiedenis van Oekraïne', dat in 2014 voor het eerst uitkwam en in 2017 in een zesde herziene herdruk verscheen.
Ruslandkenner en historicus Marc Jansen (1946) verklaart in dit rijk geïllustreerde overzichtswerk onder meer de langzame ontstaansgeschiedenis van Oekraïne, de rol van de Tataren en de Kozakken en de geboorte van een Oekraïense natie.
Het sinds 1991 onafhankelijke Oekraïne heet, letterlijk vertaald, 'Grensland'. Eeuwenlang lag het in de schokzone waar de grote mogendheden van Oost-Europa met elkaar in botsing kwamen: Polen-Litouwen, Rusland, het Habsburgse en het Ottomaanse Rijk. Polen, Joden, Duitsers en Grieken vestigden zich hier en woonden samen, maar vaker apart van elkaar en van hun buren, de Roetheense of Oekraïense boeren. De twintigste eeuw bracht de omvangrijkste, bloedige botsingen, door Hitler en Stalin. Het heeft Oekraïne tot een natiestaat gemaakt, al kunnen het Europees-gezinde westen en het Russisch-georiënteerde oosten van het land vaak moeilijk door één deur. Voor de keuze gesteld tussen Europa en Rusland, gaat de regering in Kiev die het allerliefst uit de weg.
Marc Jansen staat bekent om zijn toegankelijke en toch diepgravende wijze van geschiedschrijving. Dus wie op zoek is naar de context van de actuele situatie in Oekraïne of een brede geschiedkundige belangstelling heeft, is van harte welkom.
25 oktober, Bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2 T. Aanvang: 20.00 uur, toegang: 8,50 euro.
Kaarten te koop bij de bibliotheek en de Rijnlandse Boekhandel.

Meer berichten