Logo oegstgeestercourant.nl

Ans Schumacher exposeert in de schaduw van Jan Wolkers

  Cultuur

Gedurende de expositie 'Jan Wolkers keert terug naar Oegstgeest', die van 18 tot en met 26 oktober wordt gehouden in kasteel Oud-Poelgeest, exposeert de Oegstgeester schilderes Ans Schumacher in het Koetshuis van het landgoed.

De combinatie van beide tentoonstellingen tijdens de Wolkersweken is een bewuste keuze van de stichting Dorpsmarketing Oegstgeest. "We verwachten met de Wolkerstentoonstelling mensen van heinde en verre te trekken", zegt interim dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt. "We willen de mensen die van ver komen een aantrekkelijk programma bieden en tevens tonen, dat schrijversdorp Oegstgeest nog veel meer boeiende kunstenaars heeft voortgebracht."

Ans Schumacher exposeert in de schaduw van de Jan Wolkersexpositie haar groot formaat portretten van een meter bij een meter, waarin ze de niet relevante achtergrond gewoon weg laat. Hoewel ze ook portretten in opdracht maakt, zijn haar intrigerende gezichten doorgaans verzonnen personen. Dat is opmerkelijk, omdat de eerste reactie vaak een blik van herkenning is. Tegelijk werken de glossy, bill-board-achtige gezichten vervreemdend. Sommige gezichten kijken je indringend, bijna hypnotiserend aan, andere uitdagend of juist dromerig en weer andere staren onschuldig voor zich uit of met een lege blik in de verte. Steeds rijst de vraag: wat gaat er in ze om?

Ans Schumacher is geboren in Leiden, woont en werkt in Oegstgeest, en volgde, net als Wolkers, haar opleiding bij het Ars Aemula Naturae in Leiden. Al een leven lang is zij gefascineerd door gezichten. Ze schildert nooit een landschap, een stilleven of een interieur. Gezichten zijn bij haar op zich al een landschap, een stilleven of een weerspiegeling van een mysterieus interieur. Schumacher exposeerde eerder in Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Zweden. De uitnodiging voor de expositie in haar eigen Oegstgeest wilde de kunstenares niet afslaan.

De exposities van Jan Wolkers en Ans Schumacher zijn van 18 t/m 26 oktober dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. De toegangsprijs van de Wolkersexpositie is 5,00 euro. Kaarten zijn vooraf te bestellen via www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl/kaartverkoop en tijdens de expositie aan de kassa. De tentoonstelling van Ans Schumacher is vrij toegankelijk voor de bezoekers van de Jan Wolkers tentoonstelling. Een aantal van de getoonde werken in beide exposities zal ook voor het publiek te koop zijn.

Meer berichten