Logo oegstgeestercourant.nl
Dit schetsontwerp geeft een beeld van hoe het moet worden. Rechts het gedicht 'De Herinnering', links vervaagt herinnering.
Dit schetsontwerp geeft een beeld van hoe het moet worden. Rechts het gedicht 'De Herinnering', links vervaagt herinnering.

Muurgedicht Jan Wolkers tegenover zijn geboortehuis in de Deutzstraat

  Cultuur

Tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers in de Deutzstraat in Oegstgeest komt een meer dan levensgrote herinnering aan deze beroemde Oegstgeester schrijver, beeldhouwer en schilder. Het Cultuurfonds Oegstgeest heeft het initiatief genomen voor de muurschildering van zijn gedicht 'De Herinnering'.

Het muurgedicht zal op donderdag 26 oktober, de geboortedag van Jan Wolkers, worden onthuld in aanwezigheid van zijn weduwe Karina Wolkers, en Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers. Het is een van de hoogtepunten van de Wolkersweken, die in oktober worden gehouden in schrijversdorp Oegstgeest onder coördinatie van de Stichting Dorpsmarketing Oegstgeest. Een ander hoogtepunt in die periode is de expositie van schilderijen van Jan Wolkers, die van 18 tot en met 26 oktober wordt gehouden in kasteel Oud-Poelgeest.

Jan Wolkers wordt gerekend tot de beste auteurs in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Met zijn beroemde roman 'Terug naar Oegstgeest' zette Wolkers Oegstgeest nationaal op de kaart. Het boek verscheen in 1965, is inmiddels meer dan dertig keer herdrukt en in 1987verfilmd door Theo van Gogh.

Wolkers werd geboren boven de comestibleszaak ('fijne eetwaren') van zijn vader aan de Deutzstraat 7 in 1925. Nadat bergingsbedrijf van den Ameele verdween, en er een nieuw wijkje ontstond, is tegenover Wolkers' geboortehuis, een blinde muur ontstaan. Deze muur leent zich volgens het Cultuurfonds uitstekend voor een muurgedicht. De eigenaar van het pand, omwonenden, de gemeentelijke welstandcommissie en de weduwe van Jan Wolkers, Karina Wolkers, hebben allen hun goedkeuring aan het plan gegeven.

Het schetsontwerp voor het muurgedicht is gemaakt naar idee van en in samenspraak met Ben Walenkamp van de stichting Tegen-Beeld, die in Leiden al ruim 100 muurgedichten heeft aangebracht. Op 25 september start de uitvoering: eerst wordt de muur gerestaureerd door schildersbedrijf Van der Nat uit Leiderdorp, en vervolgens schildert Jan Willem Bruins het gedicht.

Jetteke Bolten, voorzitter van het Cultuurfonds Oegstgeest, oud-directeur van Museum de Lakenhal in Leiden én buurtbewoner, is meer dan blij met het slagen van het project. "Het muurgedicht is openbaar en dus voor iedereen. Toch is het ook speciaal voor de omwonenden en buurtgenoten, die tot nu toe dagelijks tegen de kale wand aankijken. Dit project heeft inmiddels ook al inwoners van de wijk Haaswijk-Morsebel geïnspireerd om in hun wijk ook muurgedichten aan te brengen. Zo zie je: cultuur brengt cultuur voort en zorgt voor samenhang en sociale cohesie."

De Stichting Cultuurfonds Oegstgeest (CFO) is in 2013 ontstaan als een burgerinitiatief van een groep enthousiaste burgers. Het fonds was het afscheidscadeau voor de toen vertrekkende burgemeester Els Timmers-van Klink. Het CFO is opgericht door en voor Oegstgeestenaren met het doel kunst en cultuur en cultureel erfgoed in Oegstgeest te behouden en te stimuleren. Het fonds wordt niet gesubsidieerd door de gemeente, dit muurgedicht-project wel.

De Herinnering

Het is zo lang geleden

Dat het vergeten had moeten zijn,

Het is zo vers

Als een voetstap in het gras,

Als rook die wegtrekt uit het open raam,

Dauw die druppelt langs gewas

Door aarde en stof,

Een gedachte die er niet meer was.

Jan Wolkers

Meer berichten