Logo oegstgeestercourant.nl
Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld in de Drakenzaal van Oud-Poelgeest. | Foto Willemien Timmers
Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld in de Drakenzaal van Oud-Poelgeest. | Foto Willemien Timmers

Vroege Vogels live vanaf landgoed Oud-Poelgeest

  Cultuur

Vroege Vogels, een van de best beluisterde radioprogramma's op NPO Radio 1, wordt op zondag 15 oktober rechtstreeks uitgezonden vanaf landgoed Oud-Poelgeest. Het bezoek van het populaire radioprogramma aan Oegstgeest vormt de aftrap van de Wolkersweken, die in de tweede helft van oktober in het dorp worden gehouden.

Tijdens de radio-uitzending op 15 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt van de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek van 2017. Deze prijs, een bedrag van € 5000 en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek, is ingesteld door het BNN/VARA-radioprogramma Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds samen. De prijs wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt.
Het radioprogramma Vroege Vogels, dat klassieke muziek koppelt aan aandacht voor natuur en milieu, werd in 1978 voor het eerst uitgezonden door de VARA en is een van de langst lopende radioprogramma's van de publieke omroep. Het programma is elke zondagmorgen te horen tussen 7 en 10 uur op NPO Radio 1 en wordt door veel mensen in bed beluisterd.
Sinds 2007 worden het radioprogramma en de televisieversie van het programma mede gepresenteerd door Menno Bentveld. Deze Leidenaar is daarnaast ook bekend van tv-programma's als Jules Unlimited en de documentaireserie De Muur.
Landgoed en kasteel Oud-Poelgeest zijn voor Menno Bentveld zeker geen onbekend terrein. Net als Jan Wolkers kwam hij er vaak in zijn jeugd. "Als padvinder heb ik daar heel wat keren de Sint Jorismars gelopen," vertelt Menno Bentveld. "De medailles heb ik nog zeker ergens liggen."


Expositie

Zodra de radio-uitzending op 15 oktober voorbij is, wordt begonnen met de opbouw van de exclusieve expositie van schilderrijen van Jan Wolkers, die een ander belangrijk onderdeel is van de Wolkersweken. De tentoonstelling 'Jan Wolkers terug naar Oegstgeest' wordt gehouden van 18 tot en met 26 oktober in de zalen van het kasteel Oud-Poelgeest. De aankondiging van de Wolkersweken door de Stichting Dorpsmarketing Oegstgeest heeft op veel plaatsen in het dorp heel wat los gemaakt. Ondernemers, bibliotheek, scholen en horecabedrijven haken in op dit eerste grote project van de nog jonge stichting Dorpsmarketing.

Meer berichten