Rond de tiende sterfdag van Jan Wolkers vindt de Oegstgeester Wolkersweek plaats. | Foto Willemien Timmers
Rond de tiende sterfdag van Jan Wolkers vindt de Oegstgeester Wolkersweek plaats. | Foto Willemien Timmers

Oegstgeester Wolkersweek in oktober

Cultuur

Oegstgeest gaat zijn beroemdste inwoner Jan Wolkers uitvoerig eren bij gelegenheid van zijn tiende sterfdag op 19 oktober. Een week lang vinden er activiteiten plaats waarin de schrijver, beeldhouwer en schilder centraal staat.

De naam van Wolkers is onlosmakelijk verbonden met Oegstgeest. Hij is geboren in het dorp (26 oktober 1925) en bracht er zijn jeugd door. De relatie tussen Wolkers en Oegstgeest werd nationaal benadrukt door zijn boek 'Terug naar Oegstgeest' (1965), dat dertig keer is herdrukt en in 1987 werd verfilmd door Theo van Gogh.

De Wolkersweek Oegstgeest begint op zondag 15 oktober met de uitreiking van de Jan Wolkersprijs voor het beste nieuwe Nederlandse natuurboek in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels, dat van 7.00 tot 10.00 uur rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit het kasteel en landgoed Oud-Poelgeest.

Expositie

Daarna is er van 18 tot en met 26 oktober een tentoonstelling in datzelfde kasteel van nog onbekende schilderijen van Jan Wolkers, geselecteerd door Onno Blom uit de privécollectie van Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers. De expositie 'Jan Wolkers terug naar Oegstgeest' is in die week tegen een vergoeding van vijf euro dagelijks voor het publiek geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Biograaf

Middenin de Wolkersweek, op zondag 22 oktober, geeft Jan Wolkers' biograaf Onno Blom om 13.00 uur een lezing over Wolkers en Oegstgeest in de Boerhaavezaal in het koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest. De kaartverkoop voor deze exclusieve lezing wordt verzorgd door de Rijnlandse Boekhandel. Kaarten zijn op de dag zelf ook te koop aan de zaal.
Op 26 oktober, de geboortedag van Jan Wolkers, zal op initiatief van het Cultuurfonds Oegstgeest, in aanwezigheid van Karina Wolkers en Onno Blom, een muurgedicht van de schrijver onthuld worden op de muur tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat 7.

Natuurlijk haken de lokale ondernemers in ons schrijversdorp tijdens deze feestelijke week aan met diverse Wolkers-activiteiten.

Schrijversdorp

Oegstgeest profileert zich sinds een aantal jaren als schrijversdorp. Jan Wolkers is weliswaar de bekendste schrijver van het dorp, maar Oegstgeest was ook de woonplaats van Frédéric Louis Bastet en Frits Bernard Hotz. Alle drie ontvingen zij de vooraanstaande P.C. Hooftprijs voor hun hele oeuvre, hoewel Wolkers weigerde die prijs in 1989 in ontvangst te nemen.

Al in 2010 zette Oegstgeest in op profilering van het dorp als schrijversdorp door tien schrijvers uit het dorp te eren met een eigen trottoirtegel in de dorpskleuren geel en rood. Niet alleen Wolkers, Bastet en Hotz, maar ook 'jongeren' als Hans Maarten van den Brink, Ronald da Costa, Martha Heesen, Jacqueline Zirkzee, Hans Ludo van Mierlo, Toon Klumpers en Hans Ulrich hebben een tegel. Oegstgeest kan zich al heel lang 'schrijversdorp' noemen. In de psychiatrische inrichting Endegeest verbleven enige tijd de schrijvers Jan Arends, Gerrit Achterberg en J.M.A. Biesheuvel als patiënt en de schrijvers Frits Bernard Hotz, Hans Faverey en Frank Koenegracht werkten er in verschillen de hoedanigheden als staflid. Op het kasteel Endegeest woonde en werkte in jaren 1641-1643 de Franse filosoof en schrijver René Descartes.

De Wolkersweek komt tot stand in samenwerking met het Cultuurfonds Oegstgeest, museum de Lakenhal, kasteel Oud-Poelgeest, Onno Blom, Karina Wolkers en Leiden Marketing onder coördinatie van Dorpsmarketing Oegstgeest.

Uit de krant

Uit de krant