Logo oegstgeestercourant.nl
Elly en Wiily Heemskerk kregen les van Jan Juffermans. Met z'n drieën traden ze diverse malen op als De Wielja's. | Eigen foto
Elly en Wiily Heemskerk kregen les van Jan Juffermans. Met z'n drieën traden ze diverse malen op als De Wielja's. | Eigen foto

Oud-Oegstgeestenaar Jan Juffermans schrijft zijn mini-memoires

  Cultuur

Tijdens een verblijf in Italië schreef de in Oegstgeest geboren en getogen Jan Juffermans vorig jaar een groot deel van zijn memoires. Later in 2016 werd de tekst afgerond en dit voorjaar kwam er een boekje over uit in een beperkte oplage. Die was bestemd voor zijn familie, vrienden en (oud)collega's.

Juffermans hield het allemaal kort, vandaar ook de titel van het boekje: 'Kort over lang geleden – Mijn mini-memoires op een kleine Aarde'. In 36 pagina's is zijn levensloop beschreven en geïllustreerd. Natuurlijk komt zijn lange periode op De Kleine Aarde – tot juni 2010 – uitvoerig aan de orde.

Het verhaal begint in zijn geboorteplaats Oegstgeest (1945), daarna verhuist hij naar Valkenburg aan de Rijn om in 1978 in Boxtel aan de Dommel te belanden om bij De Kleine Aarde (een centrum waar bewoners en bezoekers zich op verschillende manieren met duurzaamheid bezighouden) te gaan werken. Nu het grootste deel van de gedrukte oplage van 125 stuks zijn bestemming heeft bereikt, is voor belangstellenden de e-boek-versie beschikbaar gekomen. Die kan men nu gratis vinden en lezen op de site www.janjuffermans.nl.

Vooral de delen over Oegstgeest zijn voor dorpsgenoten érg leuk om te lezen. Jan Juffermans werd geboren in het huis naast 'Ora et Labora': de boerderij waar zijn moeder, Rie Paardekooper, eerder gewoond had. "Toen ik ongeveer vier jaar oud was, ging die boerderij grotendeels in vlammen op. Dat maakte grote indruk op me. Lang bleef het nog stinken, vooral naar de verbrande rollen stoffen of garens die in de grote schuur in opslag hadden gelegen."
Ook vertelt hij dat hij zijn vader hielp op de tuin in Poelgeest. "Nooit vergeet ik de middag dat ik had meegeholpen en één gulden kreeg. Daarmee fietste ik direct naar de winkel aan de Geverstraat en kocht mijn eerste lange bamboehengel (uit één stuk) plus simmetje. Wat was ik daar blij mee!"

Aanvankelijk werkte Jan Juffermans vooral als grafisch ontwerper en uitgever, maar op De Kleine Aarde werd hij meer de schrijver van vele artikelen, boeken, brochures en nog andere uitgaven. Tot op de dag van vandaag is hij zowel landelijk als lokaal actief en geeft nog altijd lezingen over de noodzaak van mondiale duurzaamheid en het belang van het Voetafdruk-model uit Canada.

Meer berichten