Logo oegstgeestercourant.nl

Mei-nummer 'Over Oegstgeest' met drie bijzondere accenten

  Cultuur
Foto: PR

Het mei-nummer van Over Oegstgeest, het halfjaarlijkse tijdschrift van de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO), heeft drie bijzondere accenten: de Tweede Wereldoorlog, het 30-jarig bestaan van de VOO en de schijnwerper op ons lokale cultureel erfgoed.

In het nummer dat deze week bij de leden in de bus valt, komen daarnaast een restauratie in Kasteel Oud-Poelgeest en een speurtocht naar de grootte van Boerhaaves tuin voorbij, evenals persoonlijke geschiedenissen zoals die van oer-Oegstgeestenaar Nico van der Vaart.

Bij de mijlpaal 30 jaar VOO staat VOO-lid en voormalig -voorzitter Harry Vissers stil. Zijn blik richt hij daarbij ook op de toekomst, waar hij aandringt op gemeenschappelijk proactief optreden van het gemeentebestuur en de VOO, ter bewaking en versterking van de lokale ruimtelijke kwaliteit.

Hetzelfde thema van actief en modern beheer van ons erfgoed wordt belicht door de huidige VOO-voorzitter Rianne Meester-Broertjes, waar zij een digitale kaart presenteert van ons cultureel erfgoed, een kaart die zij graag verder wil zien uitbreiden met door de overheden aan te wijzen monumenten, gebaseerd op de gemeentelijke erfgoednota Oegstgeest, die dit jaar zal verschijnen. Onno Koerten toont de lezers op een fraaie erfgoedkaart historische wegen en daaraan gelegen monumenten, steeds voorzien van korte en toegankelijke toelichtingen.

Opnieuw bevat OO nieuwe onderwerpen op het raakvlak van de oorlog en ons dorp. De 92-jarige ex-Oegstgeestenaar Kees (Vincent) Kramers lichtte in gesprekken met VOO zijn dagboekaantekeningen uit de verzetstijd toe, in het bijzonder over Irawan Soejono, een verzetsheld van Indonesische afkomst. En Ruurd Kok ontdekte een paar maanden geleden op een boom bij kasteel Oud-Poelgeest een inscriptie uit 1940 die hem op het spoor zette van de dat jaar gemobiliseerde soldaat Boeijenk. Dankzij Kok kennen nu Boeijenk's kinderen een brokje Oegstgeester oorlogsgeschiedenis van wijlen hun vader.

Onno Koerten onderhoudt ons over de Oegstgeester historie van bestuur en rechtspraak; met zijn onuitputtelijke fotoverzameling stelt René de Groot ons weer puzzelvragen, en archivaris Carla de Glopper evenals Freek Lugt dragen met hun vaste rubrieken bij aan uw plezier in ons lokale erfgoed.

Deze editie van het tijdschrift OO is verkrijgbaar bij de Oegstgeester boekhandels. Wie nu lid wordt van de Vereniging Oud Oegstgeest krijgt het gratis, plus twee eerder verschenen OO-nummers. Lid worden kan door een e-mail te sturen naar secretaris@oudoegstgeest.nl of door een briefje te schrijven naar het secretariaat, Wilthoeflaan 10, 2341 BL Oegstgeest.

Meer berichten