Oegstgeestenaar in Spanje - Dag van de Arbeid | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl

Oegstgeestenaar in Spanje - Dag van de Arbeid

  Column

De Dag van de Arbeid op 1 mei is heilig in Spanje, niemand werkt, alles is gesloten.

Alleen de Chinezen doen onopvallend nergens aan mee, ik bedoel die grote winkels waar ze van alles en nog wat verkopen zoals bij de Action in Nederland. Die winkels noemen ze hier todo's. Dat is afgeleid van het vroegere 'Todo Cien', alles voor 100 peseta's. Maar toen de peseta door de euro werd vervangen hadden ze een probleem, toen klopte de naam niet meer. Nu dragen die winkels namen als 'Euro Bazar', 'Buy More' en 'El Corte China'. Het laatste is afgeleid van 'El Corte Inglés', een mooi soort Bijenkorf, maar ergens klopt die naam niet natuurlijk.  

Al die todo's waren in handen van Spanjaarden, maar die zijn verdwenen en op de een of andere manier zitten er nu overal Chinezen in. Behalve de winkels waar ze foto/filmtoestellen en telefoons verkopen, die zijn in handen van Indiërs, soms met tulband, een mooi gezicht. Chinese restaurants zijn ook altijd open, niet de Spaanse. Die gaan om vier uur dicht en om half acht pas weer open. Net tegen de tijd dat ik trek krijg gaan ze sluiten, ik kan er niet aan wennen. 
We hadden hier in de regio veel schoenfabrieken. Daar maakten ze mooie Spaanse schoenen van prima kwaliteit leer. Helaas overspoelden de Chinezen de markt met fraai uitziende zeer goedkope dames- en herenschoenen, alleen ze zijn van een soort nepleer gemaakt, waardoor je vanzelf transpirerende voeten krijgt en in die Spaanse schoenen van echt leer niet. Maar langzamerhand kwam er verandering in; je zou denken dat de Chinese schoenen verdwenen van de markt. Maar nee dus, de Chinezen verkopen nu ook Spaanse schoenen van echt leer, gewoon naast hun Chinese schoenen. De Spaanse schoen zit gelukkig weer in de lift, de schoenfabrieken die hier verdwenen waren komen terug. Goed voor de werkgelegenheid!

Wat ook goed is voor de werkgelegenheid zijn de apotheken/drogisterijen, de 'pharmacias'. Op elke straathoek is er één met om aandacht schreeuwende knipperende felgroene neon kruizen. Ze verkopen van alles, ook veel zonder recept en erg goedkoop; een aantal is zelfs 24 uur per etmaal open. In een volgende column meer over dit fenomeen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>