Oegstgeestenaar in Spanje - Lastig en kostbaar | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl

Oegstgeestenaar in Spanje - Lastig en kostbaar

  Column

Lastig en kostbaar
Wat na de bezuinigingen in Nederland erg lastig is, is dat men voor een nieuw paspoort alleen bij de Nederlandse ambassade in Madrid terecht kan, het is ongelooflijk maar alle consulaten zijn opgeheven.

Vooral Nederlanders die bijvoorbeeld op de Spaanse eilanden wonen zijn een vermogen kwijt voor een nieuw paspoort. Het paspoort is nu wel als 'goedmakertje' tien jaar geldig. Maar vooral voor ouderen is de reis naar Madrid en een overnachting in een hotel een hele opgave.

Heeft men alleen AOW dan zal men tijdig moeten gaan sparen voor het paspoort. Handig is het om bij een echtpaar de beide paspoorten op dezelfde datum te laten ingaan. Wel kan men op Schiphol en enkele andere plaatsen in Nederland een paspoort aanvragen. 

Hans Oudendorp


Twee weken geleden verscheen het boekje 'Dienstplicht zo gek nog niet' van de in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp. Een mooi moment om hem eens aan het woord te laten over zijn Mediterrane leven. Komende weken zal op deze website iedere dag een stukje met belevenissen van hem te lezen zijn.

Hans Oudendorp (1947) voltooide de HBS in de Leidse Kagerstaat en zat op dansles op dansschool Style aan het Wilhelminapark. Na de HBS vervulde hij 18 maanden zijn militaire dienstplicht en studeerde daarna nog jaren. 

Hij werd na de militaire dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca, ging werken.

Overigens maakte Oudendorps vader glas-in-lood, en werkte tot aan zijn dood parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>