Afbeelding

Oegstgeestenaar in Spanje - Illegale Nederlanders

Column

Illegale Nederlanders
Een deel van de buitenlanders (ook Nederlanders) woont illegaal in Spanje. Hoewel regelmatig oproepen plaatsvinden om je te laten inschrijven in het gemeentelijk register, doen velen dat niet. Dit omdat de vrees bestaat dat bij inschrijving ook de Spaanse belasting wordt geïnformeerd.

De gemeente loopt zo inkomsten mis omdat er per ingeschreven inwoner een bedrag betaald wordt door de landelijke overheid voor politie, brandweer, onderwijs en andere gemeentelijke voorzieningen. Ook laten Nederlanders zich niet altijd uitschrijven uit Nederland om zo de opbouw van de AOW niet te verstoren en gebruik te kunnen blijven maken van de Nederlandse zorgverzekering. Officieel moet men zich na een verblijf van drie maanden laten inschrijven en blijft men langer dan 180 dagen in Spanje dan wordt men geacht ook fiscaal resident te zijn en in Spanje belasting te betalen over het totale inkomen. Men moet zelf aangifte doen voor 1 juni, men ontvangt geen herinnering. De inkomstenbelasting wordt automatisch geïnd in twee termijnen, de eerste termijn van tweederde deel op 1 juli en de tweede van éénderde begin november, men moet dan wel steeds zorgen voor voldoende saldo op de Spaanse bankrekening. Er zijn buitenlanders die de inschrijving achterwege laten door steeds zes maanden in Spanje te wonen en zes maanden in hun thuisland.

De integratie in Spanje leverde in de regio al een flink aantal Nederlandse, Belgische en Engelse gemeenteraadsleden en wethouders op en een enkele burgemeester. 

Hans Oudendorp


Vorige week verscheen het boekje 'Dienstplicht zo gek nog niet' van de in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp. Een mooi moment om hem eens aan het woord te laten over zijn Mediterrane leven. Komende weken zal op deze website iedere dag een stukje met belevenissen van hem te lezen zijn.

Hans Oudendorp (1947) voltooide de HBS in de Leidse Kagerstaat en zat op dansles op dansschool Style aan het Wilhelminapark. Na de HBS vervulde hij 18 maanden zijn militaire dienstplicht en studeerde daarna nog jaren. 

Hij werd na de militaire dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca, ging werken.

Overigens maakte Oudendorps vader glas-in-lood, en werkte tot aan zijn dood parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Uit de krant

Uit de krant