Jeroen Otto (midden): 'Met deze innovatieve methode wordt het water beter afgevoerd.' |
Jeroen Otto (midden): 'Met deze innovatieve methode wordt het water beter afgevoerd.' | Foto: Willemien Timmers

Familie Otto krijgt voortuin cadeau

Algemeen

De voordeur uitlopen en in een plas water stappen, dat wilde de familie Otto niet langer. Daarom deden ze mee met de lotingsactie van de gemeente Oegstgeest voor de aanleg van een klimaat-adaptieve voortuin, inclusief een jaar gratis onderhoud. Jeroen Otto, zelf milieuadviseur bij de gemeente Rotterdam, is opgetogen dat juist de betegelde voortuin van zijn gezin als winnaar is getrokken. ‘Dit is superleuk, we hebben echt geluk’, zegt hij enthousiast. In 2021 besloot het gezin naar Oegstgeest te verhuizen vanwege het groen in de gemeente, maar met twee kleine kinderen kwamen ze nog niet toe aan het vergroenen van hun voortuin. Op de dag dat het NK Tegelwippen van start gaat, donderdag 21 maart, staat een hovenier de ruim 200 tegels uit de grond te scheppen bij hun woning aan het Hella Haasseplantsoen 23.

Door Olga Teutler

Ook al lijkt zijn voortuin op dat moment op een grote zandbak, Jeroen Otto weet al van alles te vertellen over zijn toekomstige uitzicht. ‘Als het hard regent, staat de straat hier onder water. In de nieuwe voortuin wordt een innovatieve methode toegepast om het water beter af te voeren’, legt hij uit. Dat gebeurt met behulp van Rockflow, een materiaal van steenwol-elementen dat in de grond wordt geplaatst en na een regenbui het water gedoseerd afgeeft, waardoor wateroverlast wordt voorkomen. Daarnaast komen er een regenton en diverse planten die voor vogels en insecten aantrekkelijk zijn. Een ander voordeel van tegels vervangen door planten is dat de temperatuur hierdoor beter gereguleerd wordt. Tegels stralen warmte af, wat ongunstig is tijdens de steeds warmer wordende zomers. Planten creëren op een natuurlijke wijze verkoeling voor de woning. ‘In het midden van de voortuin komt een krentenboom te staan. Dat zorgt voor schaduw en de vogels kunnen de bessen opeten.’ 

Jeroen vindt het ontwerp voor de voortuin ‘prachtig en perfect’. ‘We werden door de gemeente uitgebreid ingelicht over de verschillende mogelijkheden en mochten meedenken over de indeling. Straks hebben we een mooie, groene voortuin om naar te kijken.’ Hij hoopt dat mensen zijn tuin als voorbeeld zullen zien. Men mag de tuin gerust komen bekijken en Jeroen staat te popelen om aan iedereen over de vernieuwende toepassingen te vertellen.

Tegelwippen

De tuintegels die uit de voortuin zijn verwijderd, worden later geteld voor het NK Tegelwippen. Oegstgeest strijdt om de eerste plaats tegen Kaag en Braassem, Leiderdorp, en Voorschoten. Bij de gemeente Oegstgeest zijn ze fanatiek; klimaat staat hoog op de agenda. Tegelwippende inwoners kunnen hun tegels inleveren bij de gemeentewerf en krijgen een cadeaubon waarmee ze planten kunnen halen bij Biologische Kwekerij de Groene Cirkel, aan het Pad van Bremmer. Hoe meer tegels je inlevert, hoe meer planten je krijgt. Meedoen aan NK Tegelwippen kan tot en met 31 oktober. De gemeente die de meeste tegels wipt, wint.

De klimaatadaptieve voortuin van de familie Otto is te bekijken in Haaswijk, aan het Hella Haasseplantsoen. Bij nummer 23 zal ook een bordje worden geplaatst met uitleg. 

Uit de krant

Uit de krant